Pregled bibliografske jedinice broj: 715658
Utjecaj kisika i ugljikovog dioksida na rast i aktivnost bakterije mliječne kiseline Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T
Utjecaj kisika i ugljikovog dioksida na rast i aktivnost bakterije mliječne kiseline Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 715658 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kisika i ugljikovog dioksida na rast i aktivnost bakterije mliječne kiseline Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T
(Effect of oxygen and carbon dioxide on the growth and activity of lactic acid bacterium Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T)
Autori
Hviezd, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2014
Stranica
64
Mentor
Slavica, Anita
Ključne riječi
Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; fermentacija glukoze; limitacija glukozom; koncentracija kisika i ugljikovog dioksida u podlozi; proizvodnja D-(-)-laktata i acetata
(Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; glucose fermentation; glucose limitation; concentration of dissolved oxygen and carbon dioxyde; production of D-(-)-lactate and acetate)
Sažetak
Visoka koncentracija kisika, koji je otopljen u suspenziji, pospješuje iscrpljivanje glukoze iz hranjive MRS podloge s pomoću soja Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T. Smanjena koncentracija kisika i dobava ugljikovog dioksida pogoduju sintezi biomase ovog bakterijskog soja i proizvodnji D-(-)-laktata (P1) (YP1/S=0, 94 g/g), jednog od dva krajnja proizvoda metabolizma glukoze. Fakultativno heterofermentativni soj L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T tijekom rasta u hranjivoj MRS podlozi, koja sadrži relativno visoku koncentraciju acetata (c0=60, 5 mmol/L), proizvodi i acetat kao krajnji proizvod metabolizma (P2). Na proizvodnju acetata utječu koncentracija glukoze kao i koncentracija kisika i ugljikovog dioksida u podlozi. Kao načini regulacije metabolizma glukoze i proizvodnje D-(-)-laktata i acetata kod ove Gram-pozitivne bakterije identificiranisu i okarakterizirani (1) „acetatni prekidač“ i (2) limitacija glukozom (cS<42-50 mmol/L).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anita Slavica
(mentor)