Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 715658

Utjecaj kisika i ugljikovog dioksida na rast i aktivnost bakterije mliječne kiseline Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T


Hviezd, Katarina
Utjecaj kisika i ugljikovog dioksida na rast i aktivnost bakterije mliječne kiseline Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 715658 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kisika i ugljikovog dioksida na rast i aktivnost bakterije mliječne kiseline Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T
(Effect of oxygen and carbon dioxide on the growth and activity of lactic acid bacterium Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T)

Autori
Hviezd, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2014

Stranica
64

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; fermentacija glukoze; limitacija glukozom; koncentracija kisika i ugljikovog dioksida u podlozi; proizvodnja D-(-)-laktata i acetata
(Lactobacillus coryniformis subsp. torquens; glucose fermentation; glucose limitation; concentration of dissolved oxygen and carbon dioxyde; production of D-(-)-lactate and acetate)

Sažetak
Visoka koncentracija kisika, koji je otopljen u suspenziji, pospješuje iscrpljivanje glukoze iz hranjive MRS podloge s pomoću soja Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T. Smanjena koncentracija kisika i dobava ugljikovog dioksida pogoduju sintezi biomase ovog bakterijskog soja i proizvodnji D-(-)-laktata (P1) (YP1/S=0, 94 g/g), jednog od dva krajnja proizvoda metabolizma glukoze. Fakultativno heterofermentativni soj L. coryniformis subsp. torquens DSM 20004T tijekom rasta u hranjivoj MRS podlozi, koja sadrži relativno visoku koncentraciju acetata (c0=60, 5 mmol/L), proizvodi i acetat kao krajnji proizvod metabolizma (P2). Na proizvodnju acetata utječu koncentracija glukoze kao i koncentracija kisika i ugljikovog dioksida u podlozi. Kao načini regulacije metabolizma glukoze i proizvodnje D-(-)-laktata i acetata kod ove Gram-pozitivne bakterije identificiranisu i okarakterizirani (1) „acetatni prekidač“ i (2) limitacija glukozom (cS<42-50 mmol/L).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Slavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hviezd, Katarina
Utjecaj kisika i ugljikovog dioksida na rast i aktivnost bakterije mliječne kiseline Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hviezd, K. (2014) 'Utjecaj kisika i ugljikovog dioksida na rast i aktivnost bakterije mliječne kiseline Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hviezd, Katarina}, year = {2014}, pages = {64}, keywords = {Lactobacillus coryniformis subsp. torquens, fermentacija glukoze, limitacija glukozom, koncentracija kisika i ugljikovog dioksida u podlozi, proizvodnja D-(-)-laktata i acetata}, title = {Utjecaj kisika i ugljikovog dioksida na rast i aktivnost bakterije mlije\v{c}ne kiseline Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T}, keyword = {Lactobacillus coryniformis subsp. torquens, fermentacija glukoze, limitacija glukozom, koncentracija kisika i ugljikovog dioksida u podlozi, proizvodnja D-(-)-laktata i acetata}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hviezd, Katarina}, year = {2014}, pages = {64}, keywords = {Lactobacillus coryniformis subsp. torquens, glucose fermentation, glucose limitation, concentration of dissolved oxygen and carbon dioxyde, production of D-(-)-lactate and acetate}, title = {Effect of oxygen and carbon dioxide on the growth and activity of lactic acid bacterium Lactobacillus coryniformis subsp. torquens 20004T}, keyword = {Lactobacillus coryniformis subsp. torquens, glucose fermentation, glucose limitation, concentration of dissolved oxygen and carbon dioxyde, production of D-(-)-lactate and acetate}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font