Pregled bibliografske jedinice broj: 715596
Utjecaj ambalaže i vremena skladištenja na boju bijelog vina
Utjecaj ambalaže i vremena skladištenja na boju bijelog vina // 48th Croatian & 8 th International Symposium on Agriculture Proceedings / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 879-882 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 715596 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ambalaže i vremena skladištenja na boju bijelog vina
(The effect of packaging and storage time on the colour of white wine)
Autori
Ergović Ravančić, Maja ; Obradović, Valentina ; Mesić, Josip ; Škrabal, Svjetlana ; Babić, Jurislav ; Jakobović, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
48th Croatian & 8 th International Symposium on Agriculture Proceedings
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 879-882
ISBN
978-953-7871-08-6
Skup
48th Croatian & 8 th International Symposium on Agriculture/Proceedings
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
vino ; skladištenje ; boja ; ambalaža
(wine ; storage ; color ; packaging)
Sažetak
Tijekom skladištenja i starenja vina boja se postepeno mijenja. Intenziviranje boje je potaknuto zrakom, ali se u svakom slučaju vino mora zaštititi od pretjerane oksidacije primjerenom količinom SO2. Cilj ovoga rada je istražiti utjecaj skladištenja bijelog vina Graševina u 3 različite vrste ambalaže (PET boca volumena 2 l staklena boca volumena 0, 75 l sa plutenim zatvaračem, staklena boca volumena 1 l sa krunskim zatvaračem) tijekom 4 mjeseca na promjenu boje, slobodnog i ukupnog SO2. Istraživanje je pokazalo kako je tijekom skladištenja vina u različitim ambalažama došlo je do pada vrijednosti slobodnog i ukupnog SO2 neovisno o vrsti ambalaže, kao i do promjene boje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi
Profili:
Valentina Obradović
(autor)
Josip Mesić
(autor)
Maja Ergović Ravančić
(autor)
Svjetlana Škrabal
(autor)
Snježana Jakobović
(autor)
Jurislav Babić
(autor)