Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 715551

Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskog češnjaka (Allium sativum L.)


Andračić, Iva
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskog češnjaka (Allium sativum L.), 2012., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 715551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskog češnjaka (Allium sativum L.)
(Antioxidant activity of winter slavonian garlic (Allium sativum L.))

Autori
Andračić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
25.04

Godina
2012

Stranica
43

Mentor
Parađiković Nada ; Štolfa Ivna

Ključne riječi
češnjak; fenoli; askorbinska kiselina; antioksidacijska aktivnost
(garlic; phenols; ascorbic acid; antioxidant activity)

Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.) ima značajnu ulogu u obrani ljudskog organizma od različitih bolesti, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidacijskih tvari. Brojna istraživanja provedena na češnjaku dokazala su prisutnost antioksidacijskih i fenolnih spojeva, nekoliko sumpornih spojeva i vitamina. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti četiri kultivara ozimog slavonskog češnjaka, te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva, te ukupna antioksidacijska aktivnost četiri kultivara slavonskog ozimog češnjaka određeni su spektrofotometrijski. Genetička raznolikost kultivara ozimog slavonskog češnjaka značajno je utjecala na sadržaj askorbinske kiseline i ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r=0, 6495 ; p=0, 006), dok između sadržaja ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti nije bila utvrđena značajna povezanost. Kultivar 1 imao je najveću antioksidacijsku aktivnost (8, 006 µmol Trolox/g svj.tv.) i najveći sadržaj askorbinske kiseline (8, 5705 mg askorbinske kiseline/100 g svj.tv.), a time se pokazao kao najkvalitetniji od četiri ispitivana kultivara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju


Citiraj ovu publikaciju:

Andračić, Iva
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskog češnjaka (Allium sativum L.), 2012., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
Andračić, I. (2012) 'Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskog češnjaka (Allium sativum L.)', diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Andra\v{c}i\'{c}, Iva}, year = {2012}, pages = {43}, keywords = {\v{c}e\v{s}njak, fenoli, askorbinska kiselina, antioksidacijska aktivnost}, title = {Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskog \v{c}e\v{s}njaka (Allium sativum L.)}, keyword = {\v{c}e\v{s}njak, fenoli, askorbinska kiselina, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Andra\v{c}i\'{c}, Iva}, year = {2012}, pages = {43}, keywords = {garlic, phenols, ascorbic acid, antioxidant activity}, title = {Antioxidant activity of winter slavonian garlic (Allium sativum L.)}, keyword = {garlic, phenols, ascorbic acid, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font