Pregled bibliografske jedinice broj: 715551
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskog češnjaka (Allium sativum L.)
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskog češnjaka (Allium sativum L.), 2012., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 715551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska aktivnost ozimog slavonskog češnjaka (Allium sativum L.)
(Antioxidant activity of winter slavonian garlic (Allium sativum L.))
Autori
Andračić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
25.04
Godina
2012
Stranica
43
Mentor
Parađiković Nada ; Štolfa Ivna
Ključne riječi
češnjak; fenoli; askorbinska kiselina; antioksidacijska aktivnost
(garlic; phenols; ascorbic acid; antioxidant activity)
Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.) ima značajnu ulogu u obrani ljudskog organizma od različitih bolesti, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidacijskih tvari. Brojna istraživanja provedena na češnjaku dokazala su prisutnost antioksidacijskih i fenolnih spojeva, nekoliko sumpornih spojeva i vitamina. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u sadržaju ukupnih fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti četiri kultivara ozimog slavonskog češnjaka, te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Sadržaj askorbinske kiseline, ukupni sadržaj fenolnih spojeva, te ukupna antioksidacijska aktivnost četiri kultivara slavonskog ozimog češnjaka određeni su spektrofotometrijski. Genetička raznolikost kultivara ozimog slavonskog češnjaka značajno je utjecala na sadržaj askorbinske kiseline i ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Ukupna antioksidacijska aktivnost bila je u značajnoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem askorbinske kiseline (r=0, 6495 ; p=0, 006), dok između sadržaja ukupnih fenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti nije bila utvrđena značajna povezanost. Kultivar 1 imao je najveću antioksidacijsku aktivnost (8, 006 µmol Trolox/g svj.tv.) i najveći sadržaj askorbinske kiseline (8, 5705 mg askorbinske kiseline/100 g svj.tv.), a time se pokazao kao najkvalitetniji od četiri ispitivana kultivara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju