Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 715549

Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda tijekom skladištenja


Marić, Seada
Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda tijekom skladištenja, 2013., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 715549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda tijekom skladištenja
(The impact of environmentally friendly postharvest treatments on the antioxidant activity of strawberry fruits during storage)

Autori
Marić, Seada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
19.04

Godina
2013

Stranica
49

Mentor
Štolfa, Ivna

Ključne riječi
jagode; fenoli; askorbinska kiselina; antioksidativna aktivnost
(strawberries; phenols; ascorbic acid; antioxidant activity)

Sažetak
Brojna istraživanja pokazala su da su plodovi jagoda bogati fenolnim spojevima te imaju antioksidativno i antiproliferativno djelovanje. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako ekološki prihvatljivi tretmani otopinom salicilne kiseline, otopinom koloidnog srebra i ozonom utječu na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte Albion tijekom 7 dana skladištenja na 4ºC. Koncentracija askorbinske kiseline, fenolnih spojeva te ukupna antioksidativna aktivnost u plodovima jagoda određeni su spektrofotometrijski. U plodovima jagoda tretiranim otopinom salicilne kiseline, otopinom koloidnog srebra i ozonom, ukupna koncentracija askorbinske kiseline i antioksidativna aktivnost bili su veći nego u kontrolnim plodovima, što pokazuje da ovi tretmani povoljno djeluju na očuvanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova jagoda tijekom skladištenja. Tretman otopinom salicilne kiseline imao je najbolji učinak, jer je rezultirao značajnim porastom koncentracije askorbinske kiseline, fenola i ukupne antioksidativne aktivnosti u plodovima jagoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Ivna Štolfa Čamagajevac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Seada
Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda tijekom skladištenja, 2013., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
Marić, S. (2013) 'Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda tijekom skladištenja', diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Seada}, year = {2013}, pages = {49}, keywords = {jagode, fenoli, askorbinska kiselina, antioksidativna aktivnost}, title = {Utjecaj ekolo\v{s}ki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagoda tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {jagode, fenoli, askorbinska kiselina, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Seada}, year = {2013}, pages = {49}, keywords = {strawberries, phenols, ascorbic acid, antioxidant activity}, title = {The impact of environmentally friendly postharvest treatments on the antioxidant activity of strawberry fruits during storage}, keyword = {strawberries, phenols, ascorbic acid, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font