Pregled bibliografske jedinice broj: 714795
Udjel masti i sastav masnih kiselina tržišnog lubina (Dicentrarchus labrax) uzgojenog na području Jadrana
Udjel masti i sastav masnih kiselina tržišnog lubina (Dicentrarchus labrax) uzgojenog na području Jadrana // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (2014), 4; 304-310 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 714795 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udjel masti i sastav masnih kiselina tržišnog lubina (Dicentrarchus labrax) uzgojenog na području Jadrana
(Fat content and fatty acid composition of the market sea bass (Dicentrarchus labrax) grown in the Adriatic sea)
Autori
Barbir, Tina ; Pleadin, Jelka ; Zrnčić, Snježana ; Oraić, Dražen ; Vulić, Ana ; Milinović, Ines ; Petrović, Marinko
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVI
(2014), 4;
304-310
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
lubin ; udjel masti ; sastav masnih kiselina ; omega-6 i omega-3 masne kiseline
(sea bass ; fat content ; fatty acid composition ; omega-6 and omega-3 fatty acids)
Sažetak
Analiziran je udjel masti i sastav masnih kiselina lubina (Dicentrarchus labrax) uzgajanog na više uzgajališta na području Jadrana te uzorkovanog u jesensko-zimskom razdoblju na tržištu Republike Hrvatske od studenog 2013. do ožujka 2014. Analiza je provedena na ukupno 64 uzoraka lubina konzumne veličine. Rezultati su pokazali da postoje statistički značajne razlike (p<0, 05) po grupama uzoraka odnosno mjesecima uzorkovanja i to u udjelu ukupne masti i udjelu skupina masnih kiselina. Utvrđene razlike mogu se pripisati različitom sustavu uzgoja i načinu ishrane, ali i razdoblju odnosno mjesecima uzorkovanja. Među višestruko nezasićenim masnim kiselinama, dominantne su bile omega-6 masne kiseline, a vrijednosti omega-3 masnih kiselina pokazale su se manjim u usporedbi sa drugim istraživanjima, vjerojatno zbog načina ishrane. Dobiveni omjer omega-6 omega-3 masnih kiselina iznosio je 3, 04±0, 61, u skladu sa zdravstvenim preporukama (3-5:1).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Dražen Oraić
(autor)
Marinko Petrović
(autor)
Ana Vulić
(autor)
Snježana Zrnčić
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Tina Lešić
(autor)