Pregled bibliografske jedinice broj: 713760
Usporedna analiza kruhova bez glutena proizvedenih iz bijelog brašna i brašna miješanih žitarica
Usporedna analiza kruhova bez glutena proizvedenih iz bijelog brašna i brašna miješanih žitarica, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 713760 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedna analiza kruhova bez glutena proizvedenih iz bijelog brašna i brašna miješanih žitarica
(Comparative analysis of gluten-free breads produced from white flour and mixed cereals flours)
Autori
Pleša, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2014
Stranica
54
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
kruh bez glutena; tekstura; starenje; senzorska analiza; kemijski sastav; kukuruzni ekstrudat; heljdin ekstrudat
(gluten free bread; texture; staling; sensory analysis; chemical composition; corn extruded flour; buckwheat extruded flour)
Sažetak
U ovom radu su ispitana i uspoređena fizikalna, senzorska i kemijska svojstva tri različita bezglutenska kruha, od kojih su heljdin i kukuruzni kruh kreirani s ciljem dobivanja obogaćenog bezglutenskog kruha, te su uspoređivani s bijelim bezglutenskim kruhom s tržišta. Dobiveni rezultati ispitivanja fizikalnih svojstava bezglutenskih kruhova pokazali su manju tvrdoću, gumenost i žvakljivost sredine kruha te veći volumen heljdinog i kukuruznog kruha u odnosu na bijeli bezglutenski kruh. Nadalje, kreirani kruhovi su imali bolji nutritivni sastav i poželjnije senzorske karakteristike u odnosu na bijeli bezglutenski kruh. Zatim, kinetika starenja kukuruznog kruha je bila bitno različita u odnosu na heljdin i bijeli kruh, dok je intenzitet otvrdnjavanja bio najmanji za heljdin, a najveći za bijeli kruh.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
svježine
HRZZ-09.01/279 - Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine (Ćurić, Duška, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Duška Ćurić
(mentor)