Pregled bibliografske jedinice broj: 713074
Određivanje polifenola, indol-3-octene kiseline i 2-aminoacetofenona u vinima tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
Određivanje polifenola, indol-3-octene kiseline i 2-aminoacetofenona u vinima tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti, 2014., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 713074 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje polifenola, indol-3-octene kiseline i 2-aminoacetofenona u vinima tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
(Determination of polyphenols, indole-3-acetic acid and 2-aminoacetophenone in wines by high performance liquid chromatography)
Autori
Maslov, Luna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.05
Godina
2014
Stranica
168+XXXI
Mentor
Medić-Šarić, Marica
Ključne riječi
2-aminoacetofenon / indol-3-octena kiselina / ekstrakcija na čvrstoj fazi/ mikroekstrakcija na čvrstoj fazi; netipična aroma starenja; polifenoli; vino
(2-aminoacetophenone / indole-3-acetic acid / polyphenols/ solid-phase extraction; solid-phase microextraction; untypical aging off-flavour; wine)
Sažetak
Razvijena je i validirana metoda istodobnog određivanja 31 polifenola i indol-3-octene kiseline u vinu tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti uz primjenu detektora s nizom dioda i fluorescencijskog detektora. Optimirani su uvjeti ekstrakcije pojedinačnih polifenolnih sastavnica i indol-3-octene kiseline na kopolimernom sorbensu N- vinilpirolidon-divinilbenzenu. U bijelim i crnim vinima iz Hrvatske utvrđeni su sastav i masene koncentracije polifenola i indol-3- octene kiseline. Po prvi puta određene su masene koncentracije indol-3-octene kiseline u crnim vinima iz Hrvatske, koje su bile od 0, 076 mg L-1 do 1, 031 mg L-1. Za autohtone hrvatske kultivare Teran i Plavac mali uočen je kemotaksonomijski uzorak za antocijane i njihove acilne oblike. Uspoređene su i optimirane dvije tehnike ekstrakcije 2- aminoacetofenona iz vina, spoja odgovornog za netipičnu aromu bijelih vina: mikroekstrakcija na čvrstoj fazi izravnim uranjanjem vlakna u uzorak vina i mikroekstrakcija na čvrstoj fazi iz para iznad otopine pomognuta ultrazvukom. Kvalitativna i kvantitativna analiza 2- aminoacetofenona provedena je plinskom kromatografijom uz spektrometar masa kao detektor.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb