Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 713074

Određivanje polifenola, indol-3-octene kiseline i 2-aminoacetofenona u vinima tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti


Maslov, Luna
Određivanje polifenola, indol-3-octene kiseline i 2-aminoacetofenona u vinima tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti, 2014., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 713074 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje polifenola, indol-3-octene kiseline i 2-aminoacetofenona u vinima tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
(Determination of polyphenols, indole-3-acetic acid and 2-aminoacetophenone in wines by high performance liquid chromatography)

Autori
Maslov, Luna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.05

Godina
2014

Stranica
168+XXXI

Mentor
Medić-Šarić, Marica

Ključne riječi
2-aminoacetofenon / indol-3-octena kiselina / ekstrakcija na čvrstoj fazi/ mikroekstrakcija na čvrstoj fazi; netipična aroma starenja; polifenoli; vino
(2-aminoacetophenone / indole-3-acetic acid / polyphenols/ solid-phase extraction; solid-phase microextraction; untypical aging off-flavour; wine)

Sažetak
Razvijena je i validirana metoda istodobnog određivanja 31 polifenola i indol-3-octene kiseline u vinu tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti uz primjenu detektora s nizom dioda i fluorescencijskog detektora. Optimirani su uvjeti ekstrakcije pojedinačnih polifenolnih sastavnica i indol-3-octene kiseline na kopolimernom sorbensu N- vinilpirolidon-divinilbenzenu. U bijelim i crnim vinima iz Hrvatske utvrđeni su sastav i masene koncentracije polifenola i indol-3- octene kiseline. Po prvi puta određene su masene koncentracije indol-3-octene kiseline u crnim vinima iz Hrvatske, koje su bile od 0, 076 mg L-1 do 1, 031 mg L-1. Za autohtone hrvatske kultivare Teran i Plavac mali uočen je kemotaksonomijski uzorak za antocijane i njihove acilne oblike. Uspoređene su i optimirane dvije tehnike ekstrakcije 2- aminoacetofenona iz vina, spoja odgovornog za netipičnu aromu bijelih vina: mikroekstrakcija na čvrstoj fazi izravnim uranjanjem vlakna u uzorak vina i mikroekstrakcija na čvrstoj fazi iz para iznad otopine pomognuta ultrazvukom. Kvalitativna i kvantitativna analiza 2- aminoacetofenona provedena je plinskom kromatografijom uz spektrometar masa kao detektor.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Maslov, Luna
Određivanje polifenola, indol-3-octene kiseline i 2-aminoacetofenona u vinima tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti, 2014., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Maslov, L. (2014) 'Određivanje polifenola, indol-3-octene kiseline i 2-aminoacetofenona u vinima tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti', doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maslov, Luna}, year = {2014}, pages = {168+XXXI}, keywords = {2-aminoacetofenon / indol-3-octena kiselina / ekstrakcija na \v{c}vrstoj fazi/ mikroekstrakcija na \v{c}vrstoj fazi, netipi\v{c}na aroma starenja, polifenoli, vino}, title = {Odre\djivanje polifenola, indol-3-octene kiseline i 2-aminoacetofenona u vinima teku\'{c}inskom kromatografijom visoke djelotvornosti}, keyword = {2-aminoacetofenon / indol-3-octena kiselina / ekstrakcija na \v{c}vrstoj fazi/ mikroekstrakcija na \v{c}vrstoj fazi, netipi\v{c}na aroma starenja, polifenoli, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maslov, Luna}, year = {2014}, pages = {168+XXXI}, keywords = {2-aminoacetophenone / indole-3-acetic acid / polyphenols/ solid-phase extraction, solid-phase microextraction, untypical aging off-flavour, wine}, title = {Determination of polyphenols, indole-3-acetic acid and 2-aminoacetophenone in wines by high performance liquid chromatography}, keyword = {2-aminoacetophenone / indole-3-acetic acid / polyphenols/ solid-phase extraction, solid-phase microextraction, untypical aging off-flavour, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font