Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 713002

Opasnosti od površinske kontaminacije plijesnima u tradicionalnoj proizvodnji kulena


Kovačević, Dragan; Pleadin, Jelka; Mastanjević, Krešimir; Frece, Jadranka
Opasnosti od površinske kontaminacije plijesnima u tradicionalnoj proizvodnji kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 162-168 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 713002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Opasnosti od površinske kontaminacije plijesnima u tradicionalnoj proizvodnji kulena
(Risk of surface mold contamination in the traditional production of kulen)

Autori
Kovačević, Dragan ; Pleadin, Jelka ; Mastanjević, Krešimir ; Frece, Jadranka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16 (2014), 2; 162-168

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Slavonski kulen ; plijesni ; mikotoksini ; okratoksin A ; aflatoksin B1
(Slavonian kulen ; molds ; mycotoxins ; ochrazoxin A ; Aflatoxin B1)

Sažetak
Površinsko obrastanje kulena plijesnima Penicillium sp., Aspergillus sp. i Alternaria sp. tijekom procesa zrenja, posljedica je prisutnosti spora u komori, najčešće podrijetlom s okolnih njiva pod kulturama žitarica. Rastu plijesni, posebice kserotolerantnih plijesni roda Penicillium, pod-roda Penicillium doprinose tehnološki uvjeti zrenja kulena u komorama (Rh = 86 – 92% i T = 15 – 20 °C). Plijesni stvaraju nepoželjne crne, smeđe i zelene mrlje na površini, stvaraju neugodan miris i okus proizvoda, pogoduju razvoju truležnih bakterija te proizvode mikotoksine koji mogu predstavljati zdravstveni rizik za potrošače. U Slavonskom kulenu je dokazana prisutnost okratoksina A i aflatoksina B1 što može biti posljedica produkcije površinskih plijesni i oštećenja ovitka te prethodne kontaminacije mesa (ishrana svinja kontaminiranom stočnom hranom) i/ili dodataka (NaCl i začini) koji se koriste u pripremi nadjeva. U cilju sprječavanja kontaminacije mikotoksinima suvremenu proizvodnju zdravstveno ispravnog i visokokvalitetnog kulena potrebno je temeljiti na načelima „od farme do stola“, odnosno HACCP sustavu.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan; Pleadin, Jelka; Mastanjević, Krešimir; Frece, Jadranka
Opasnosti od površinske kontaminacije plijesnima u tradicionalnoj proizvodnji kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 162-168 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Kovačević, D., Pleadin, J., Mastanjević, K. & Frece, J. (2014) Opasnosti od površinske kontaminacije plijesnima u tradicionalnoj proizvodnji kulena. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2), 162-168.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Pleadin, Jelka and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir and Frece, Jadranka}, year = {2014}, pages = {162-168}, keywords = {Slavonski kulen, plijesni, mikotoksini, okratoksin A, aflatoksin B1}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Opasnosti od povr\v{s}inske kontaminacije plijesnima u tradicionalnoj proizvodnji kulena}, keyword = {Slavonski kulen, plijesni, mikotoksini, okratoksin A, aflatoksin B1} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Pleadin, Jelka and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir and Frece, Jadranka}, year = {2014}, pages = {162-168}, keywords = {Slavonian kulen, molds, mycotoxins, ochrazoxin A, Aflatoxin B1}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Risk of surface mold contamination in the traditional production of kulen}, keyword = {Slavonian kulen, molds, mycotoxins, ochrazoxin A, Aflatoxin B1} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font