Pregled bibliografske jedinice broj: 713002
Opasnosti od površinske kontaminacije plijesnima u tradicionalnoj proizvodnji kulena
Opasnosti od površinske kontaminacije plijesnima u tradicionalnoj proizvodnji kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 162-168 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 713002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Opasnosti od površinske kontaminacije plijesnima u tradicionalnoj proizvodnji kulena
(Risk of surface mold contamination in the traditional production of kulen)
Autori
Kovačević, Dragan ; Pleadin, Jelka ; Mastanjević, Krešimir ; Frece, Jadranka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16
(2014), 2;
162-168
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
Slavonski kulen ; plijesni ; mikotoksini ; okratoksin A ; aflatoksin B1
(Slavonian kulen ; molds ; mycotoxins ; ochrazoxin A ; Aflatoxin B1)
Sažetak
Površinsko obrastanje kulena plijesnima Penicillium sp., Aspergillus sp. i Alternaria sp. tijekom procesa zrenja, posljedica je prisutnosti spora u komori, najčešće podrijetlom s okolnih njiva pod kulturama žitarica. Rastu plijesni, posebice kserotolerantnih plijesni roda Penicillium, pod-roda Penicillium doprinose tehnološki uvjeti zrenja kulena u komorama (Rh = 86 – 92% i T = 15 – 20 °C). Plijesni stvaraju nepoželjne crne, smeđe i zelene mrlje na površini, stvaraju neugodan miris i okus proizvoda, pogoduju razvoju truležnih bakterija te proizvode mikotoksine koji mogu predstavljati zdravstveni rizik za potrošače. U Slavonskom kulenu je dokazana prisutnost okratoksina A i aflatoksina B1 što može biti posljedica produkcije površinskih plijesni i oštećenja ovitka te prethodne kontaminacije mesa (ishrana svinja kontaminiranom stočnom hranom) i/ili dodataka (NaCl i začini) koji se koriste u pripremi nadjeva. U cilju sprječavanja kontaminacije mikotoksinima suvremenu proizvodnju zdravstveno ispravnog i visokokvalitetnog kulena potrebno je temeljiti na načelima „od farme do stola“, odnosno HACCP sustavu.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Dragan Kovačević
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Krešimir Mastanjević
(autor)
Jadranka Frece
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts