Pregled bibliografske jedinice broj: 712897
Sinteza estera viših masnih kiselina u nekonvencionalnim otapalima
Sinteza estera viših masnih kiselina u nekonvencionalnim otapalima, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 712897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sinteza estera viših masnih kiselina u nekonvencionalnim otapalima
(Synthesis of fatty acid esters in non-conventional solvents)
Autori
Drušković, Morana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
03.09
Godina
2014
Stranica
41
Mentor
Findrik Blažević, Zvjezdana
Ključne riječi
esteri; lipaze; masne kiseline; šećeri; nekonvencionalna otapala; organska otapala; ionske kapljevine; superkritični fluidi
(esters; lipases; fatty acids; sugars; nonconventional media; organic solvents; ionic liquids; supercritical fluids)
Sažetak
U ovom radu opisani su i prikazani načini sinteze estera šećera i viših masnih kiselina u reakcijama kataliziranim lipazama u nekonvencionalnim otapalima, prvenstveno u organskim otapalima, ionskim kapljevinama i superkritičnim fluidima. Sintezom estera viših masnih kiselina u organskim otapalima mogu se ostvariti visoka iskorištenja, a problem je što se lipaze mogu lako inaktivirati čime se otežava njihov izbor. Polarna organska otapala koriste se zbog slabe topljivosti šećera u nepolarnim otapalima, iako s druge strane polarna otapala imaju tendenciju inaktiviranja lipaza. U ovome radu opisani su razni načini imobilizacije, a također su opisani razni načini optimizacije ovih reakcija putem odabira molarnih omjera supstrata, duljine lanaca masnih kiselina, različitih koncentracija biokatalizatora, molekulskih sita, brzina miješanja, temperature, a sve u svrhu povećanja aktivnosti i stabilnosti enzima, te veće produktivnosti. Glavna prednost kod ionskih kapljevina je podesivost svojstava koja se mogu promijeniti modifikacijom kationa, aniona i njihovih supstituenata čime se mogu dizajnirati specifična svojstva za različite reakcijske uvjete. Ionske kapljevine dobro otapaju spojeve različite polarnosti, pogotovo proteine i ugljikohidrate. U radu je prikazan primjer in situ izolacije produkta čime se znatno olakšava cjelokupni proces, a prikazano je i ultrazvučno ozračivanje kao učinkovita metoda za povećanje enzimske aktivnosti i stabilnosti. Dokazano je da je produktivnost sinteze veća u smjesi ionskih kapljevina nego u čistoj ionskoj kapljevini, a prikazan je i primjer pripreme prezasićenih otopina šećera koje imaju za posljedicu povećanje konverzije supstrata u reakcijama esterifikacije. Kod superkritičnih fluida kao nekonvencionalnih reakcijskih medija najčešće se koristi superkritični ugljikov dioksid zbog svojih mnogih prednosti pred ostalim superkritičnim fluidima. U usporedbi s organskim otapalima, superkritični fluidi su ekološki prihvatljiviji, a olakšana je i izolacija produkata. U radu je prikazan primjer u kojemu su ostvarena veća iskorištenja reakcija koje su izvođene pod tlakom nego na atmosferskom tlaku. Kako bi se povećala topljivost supstrata, koriste se opisani višefazni katalitički sustavi. Naveden je i primjer integriranog sustava kojim je olakšana izolacija produkta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb