Pregled bibliografske jedinice broj: 712416
Izolacija fenolnih spojeva iz bobica bazge
Izolacija fenolnih spojeva iz bobica bazge, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 712416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija fenolnih spojeva iz bobica bazge
(Isolation of phenolic compounda from elderberry)
Autori
Jasenko, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.07
Godina
2014
Stranica
32
Mentor
Lapić, Jasmina
Ključne riječi
bazga; fenolni spojevi; ekstrakcija; antocijani
(elder; phenolic compounds; extraction; anthocyanins)
Sažetak
Ekstrakcija je prvi i važan korak u izolaciji fenolnih spojeva i ne postoji jedinstveni standardni postupak ekstrakcije. Najčešće primjenjivani postupak je klasična ekstrakcija uz primjenu organskih otapala uz zagrijavanje kroz određeno vrijeme. Budući da temperatura ima značajan utjecaj na stabilnost antocijana, sve se više istražuju moderniji i ekološki prihvatljiviji postupci ekstrakcije (ultrazvuk, mikrovalovi, super kritični plinovi). U ovom radu ispitan je utjecaj načina ekstrakcije i otapala na koncentraciju fenolnih spojeva i monomernih antocijana. Masena koncentracija ukupnih fenola u bobicama bazge iznosila je od 158, 33 do 238, 38 mg GAE/100g bazge dok je koncentracija antocijana Cy-3-Glc iznosila od 26, 88 do 95, 51 mg/100 g. Ovi rezultati ukazuju da na koncentraciju izoliranih fenolnih spojeva utječe način provedbe ekstrakcije, a udio pojedinih fenolnih spojeva ovisi o izbor otapala. FTIR-spektroskopijom provedena je karakterizacija ekstrakata koja potvrđuje prisutnost fenolnih spojeva odn. antocijana u glikozidnoj formi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasmina Lapić
(mentor)