Pregled bibliografske jedinice broj: 711769
Kemijska ocjena kakvoće mlijeka podrijetlom od ovaca hranjenih s dodatkom pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus
Kemijska ocjena kakvoće mlijeka podrijetlom od ovaca hranjenih s dodatkom pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 45 (2014), 4; 239-248 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 711769 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska ocjena kakvoće mlijeka podrijetlom od ovaca hranjenih s dodatkom pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus
(Chemical grade quality milk of sheep fed a supplement preparation of the mushroom Agaricus bisporus)
Autori
Kozačinski, Lidija ; Mršić, Gordan ; Srečec, Siniša ; Grizelj, Juraj ; Vince, Silvijo ; Špoljarić, Branimira ; Pajurin, Luka ; Sigurnjak, Jelena ; Siročić, Vanda ; Ćuk, Ana ; Cvrtila Fleck, Željka ; Živković, Mario ; Špiranec, Katarina ; Špoljarić, Daniel ; Čop, Maja Jelena ; Špoljarić, Igor ; Mihelić, Damir ; Popović, Maja
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 45
(2014), 4;
239-248
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ovce ; mlijeko ; plemenita pečurka
(sheep ; milk ; agaricus bisporus)
Sažetak
Opasnosti korištenja antibiotskih poticatelja rasta u hrani za životinje za ljudsko zdravlje i/ili zlouporaba antibiotskih poticatelja rasta, dovele su do zabrane njihove uporabe u Europskoj uniji (Regulation EC No. 1831/2003). U skladu s člankom 17. Uredbe (EZ-a) br. 1831/2003 o dodatcima koji se koriste u hranidbi životinja, Komisija je utvrdila Registar dodataka hrani za životinje, prema kojem preporučuju prirodni dodatak hrani za životinje, ekstrakt Agaricus bisporus-a CoE 543. Stoga, u ovom radu na osnovi dobivenih rezultata udjela bjelančevina i masti u mlijeku ovaca pasmine lička premenka hranjenih uz dodatak pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus, možemo zaključiti da se analizirano mlijeko odlikuje niskom energetskom vrijednosti te se kao takvim može smatrati povoljnim dijetetskim proizvodom namijenjenim za ljudsku prehranu. Predložena tehnologija hranidbe u suvremenom ovčarstvu, dodatkom prirodnog pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus hrvatskog podrijetla u hranu za životinje, pri tome uzimajući u obzir dobrobit životinja i zaštitu okoliša, doprinosi razvoju hrvatskog društva kroz uspostavu tržišne suradnje uzgajivača konzumnih životinja te uzgajivača plemenite pečurke i to sve u cilju dobrobiti potrošača u vidu zajedničkog poticanja proizvodnje „premium“ proizvoda animalnog podrijetla što indirektno utječe i na povećanje njihove konkurentnosti kako na domaćem tako i na tržištu EU.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Siniša Srečec
(autor)
Juraj Grizelj
(autor)
Daniel Špoljarić
(autor)
Katarina Špiranec
(autor)
Branimira Špoljarić
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Maja Popović
(autor)
Silvijo Vince
(autor)
Gordan Mršić
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Luka Pajurin
(autor)
Damir Mihelić
(autor)
Maja Jelena Čop
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts