Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 710503

Tetraciklinski antibiotici i određivanje njihovih rezidua u hrani


Makovec, Sanja; Kos, Blaženka; Šušković, Jagoda; Bilandžić, Nina
Tetraciklinski antibiotici i određivanje njihovih rezidua u hrani // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 9 (2014), 1-2; 7-16 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 710503 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tetraciklinski antibiotici i određivanje njihovih rezidua u hrani
(Tetracycline antibiotics and determination of their residues in food)

Autori
Makovec, Sanja ; Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda ; Bilandžić, Nina

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 9 (2014), 1-2; 7-16

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
antibiotici; tetraciklini; antibiotička rezistencija; hrana životinjskog podrijetla; kontrola hrane
(antibiotics; tetracyclines; antibiotic resistance; food of animal origin; food control)

Sažetak
Od ukupno proizvedenih antibiotika na svjetskoj razini, gotovo 50% ih se primjenjuje u prevenciji i liječenju domaćih životinja namijenjenih ljudskoj prehrani, a među njima značajno mjesto zauzimaju tetraciklinski antibiotici. Zbog širokog spektra djelovanja prema Gram-pozitivnim i Gram-negativnim bakterijama, rikecijama i virusima, relativno niske toksičnosti, dobre podnošljivosti i mogućnosti primjene u različitim farmaceutskim oblicima, tetraciklinski antibiotici su našli široku primjenu i u humanoj i u veterinarskoj medicini. Proizvodi su sekundarnog metabolizma bakterijskih vrsta iz roda Streptomyces, a u upotrebi se nalaze i polusintetski tetraciklini. Određivanje rezidua antibiotika, pa tako i tetraciklina, u uzorcima životinjskog podrijetla, postalo je nužnim u svrhu zaštite krajnjih potrošača i sprečavanja širenja antibiotičke rezistencije. Kontrola ostataka antibiotika i najveće dopuštene količine (NDK) antibiotika u pojedinim organima, mlijeku i tkivima životinjskog podrijetla regulirana je na razini Europske unije. U svrhu kontrole ostataka tetraciklinskih antibiotika u hrani koriste se orijentacijske metode, kao što su npr. različiti mikrobiološki testovi i ELISA metoda. U slučaju pozitivnih rezultata na tetraciklinske antibiotike, iznad propisanih NDK vrijednosti, primijenjuje se potvrdna metoda, najčešće tekućinska kromatografija s tandemskom spektrometrijom masa (LC-MS/MS).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nina Bilandžić (autor)

Avatar Url Blaženka Kos (autor)

Avatar Url Jagoda Šušković (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Makovec, Sanja; Kos, Blaženka; Šušković, Jagoda; Bilandžić, Nina
Tetraciklinski antibiotici i određivanje njihovih rezidua u hrani // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 9 (2014), 1-2; 7-16 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Makovec, S., Kos, B., Šušković, J. & Bilandžić, N. (2014) Tetraciklinski antibiotici i određivanje njihovih rezidua u hrani. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 9 (1-2), 7-16.
@article{article, author = {Makovec, Sanja and Kos, Bla\v{z}enka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Biland\v{z}i\'{c}, Nina}, year = {2014}, pages = {7-16}, keywords = {antibiotici, tetraciklini, antibioti\v{c}ka rezistencija, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla, kontrola hrane}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {9}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Tetraciklinski antibiotici i odre\djivanje njihovih rezidua u hrani}, keyword = {antibiotici, tetraciklini, antibioti\v{c}ka rezistencija, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla, kontrola hrane} }
@article{article, author = {Makovec, Sanja and Kos, Bla\v{z}enka and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Biland\v{z}i\'{c}, Nina}, year = {2014}, pages = {7-16}, keywords = {antibiotics, tetracyclines, antibiotic resistance, food of animal origin, food control}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {9}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Tetracycline antibiotics and determination of their residues in food}, keyword = {antibiotics, tetracyclines, antibiotic resistance, food of animal origin, food control} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font