Pregled bibliografske jedinice broj: 710503
Tetraciklinski antibiotici i određivanje njihovih rezidua u hrani
Tetraciklinski antibiotici i određivanje njihovih rezidua u hrani // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 9 (2014), 1-2; 7-16 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 710503 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tetraciklinski antibiotici i određivanje njihovih rezidua u hrani
(Tetracycline antibiotics and determination of their residues in food)
Autori
Makovec, Sanja ; Kos, Blaženka ; Šušković, Jagoda ; Bilandžić, Nina
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 9
(2014), 1-2;
7-16
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
antibiotici; tetraciklini; antibiotička rezistencija; hrana životinjskog podrijetla; kontrola hrane
(antibiotics; tetracyclines; antibiotic resistance; food of animal origin; food control)
Sažetak
Od ukupno proizvedenih antibiotika na svjetskoj razini, gotovo 50% ih se primjenjuje u prevenciji i liječenju domaćih životinja namijenjenih ljudskoj prehrani, a među njima značajno mjesto zauzimaju tetraciklinski antibiotici. Zbog širokog spektra djelovanja prema Gram-pozitivnim i Gram-negativnim bakterijama, rikecijama i virusima, relativno niske toksičnosti, dobre podnošljivosti i mogućnosti primjene u različitim farmaceutskim oblicima, tetraciklinski antibiotici su našli široku primjenu i u humanoj i u veterinarskoj medicini. Proizvodi su sekundarnog metabolizma bakterijskih vrsta iz roda Streptomyces, a u upotrebi se nalaze i polusintetski tetraciklini. Određivanje rezidua antibiotika, pa tako i tetraciklina, u uzorcima životinjskog podrijetla, postalo je nužnim u svrhu zaštite krajnjih potrošača i sprečavanja širenja antibiotičke rezistencije. Kontrola ostataka antibiotika i najveće dopuštene količine (NDK) antibiotika u pojedinim organima, mlijeku i tkivima životinjskog podrijetla regulirana je na razini Europske unije. U svrhu kontrole ostataka tetraciklinskih antibiotika u hrani koriste se orijentacijske metode, kao što su npr. različiti mikrobiološki testovi i ELISA metoda. U slučaju pozitivnih rezultata na tetraciklinske antibiotike, iznad propisanih NDK vrijednosti, primijenjuje se potvrdna metoda, najčešće tekućinska kromatografija s tandemskom spektrometrijom masa (LC-MS/MS).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts