Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 706677

Uzorkovanje i laboratorijske analize


Humski, Andrea; Pleadin, Jelka
Uzorkovanje i laboratorijske analize // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 195-212


CROSBI ID: 706677 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzorkovanje i laboratorijske analize
(Sampling and laboratory analysis)

Autori
Humski, Andrea ; Pleadin, Jelka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Uvod u sigurnost hrane

Urednik/ci
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena

Izdavač
Inštitut za sanitarno inženierstvo

Grad
Ljubljana

Godina
2014

Raspon stranica
195-212

ISBN
978-961-92846-2-9

Ključne riječi
sigurnost hrane, provedba uzorkovanja, laboratorijske analize, sustav upravljanja
(food safety, sampling, laboratory analysis, quality system)

Sažetak
U cilju osiguranja sigurnosti hrane i učinkovitosti sustava, nužna je provedba monitoringa i nadzora tijekom proizvodnje hrane i njenog stavljanja na tržište. Uzorkovanje hrane provodi se s ciljem izuzimanja reprezentativnog uzorka, a koji treba odražavati obilježja populacije i predstavljati njen prosječan sastav za laboratorijsku analizu. Pri tom se koriste različite metode uzorkovanja od strane osoba odgovornih za provedbu službenih kontrola, uz definiran način te količinu i broj uzoraka koje je potrebno uzeti za analizu. Važna je i uporaba prikladne opreme, pribora te pakiranja i prikladnog označavanja uzoraka koji se potom zajedno s pripadajućom dokumentacijom dostavljaju u laboratorij na ispitivanje mikrobioloških, kemijskih, senzorskih ili drugih značajnih svojstava hrane. Laboratoriji su, primjenom prikladnih postupaka i provedbom sustava upravljanja, dužni osigurati optimalne uvjete za prihvat, pripremu i čuvanje uzoraka namijenjenih analizi te uporabom specifičnih i selektivnih validiranih analitičkih metoda dati vjerodostojne analitičke podatke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Humski (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Humski, Andrea; Pleadin, Jelka
Uzorkovanje i laboratorijske analize // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 195-212
Humski, A. & Pleadin, J. (2014) Uzorkovanje i laboratorijske analize. U: Babić, I. & Đugum, J. (ur.) Uvod u sigurnost hrane. Ljubljana, Inštitut za sanitarno inženierstvo, str. 195-212.
@inbook{inbook, author = {Humski, Andrea and Pleadin, Jelka}, year = {2014}, pages = {195-212}, keywords = {sigurnost hrane, provedba uzorkovanja, laboratorijske analize, sustav upravljanja}, isbn = {978-961-92846-2-9}, title = {Uzorkovanje i laboratorijske analize}, keyword = {sigurnost hrane, provedba uzorkovanja, laboratorijske analize, sustav upravljanja}, publisher = {In\v{s}titut za sanitarno in\v{z}enierstvo}, publisherplace = {Ljubljana} }
@inbook{inbook, author = {Humski, Andrea and Pleadin, Jelka}, year = {2014}, pages = {195-212}, keywords = {food safety, sampling, laboratory analysis, quality system}, isbn = {978-961-92846-2-9}, title = {Sampling and laboratory analysis}, keyword = {food safety, sampling, laboratory analysis, quality system}, publisher = {In\v{s}titut za sanitarno in\v{z}enierstvo}, publisherplace = {Ljubljana} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font