Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 70573

Proizvodnja, sastav i osobine kozjeg mlijeka


Antunac, Neven; Samaržija, Dubravka.
Proizvodnja, sastav i osobine kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 50 (2000), 1; 53-66 (podatak o recenziji nije dostupan, revijalni prikaz, znanstveni)


CROSBI ID: 70573 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja, sastav i osobine kozjeg mlijeka
(Production, composition and properties of goats milk)

Autori
Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka.

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50 (2000), 1; 53-66

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, revijalni prikaz, znanstveni

Ključne riječi
kozje mlijeko; kemijski sastav; fizikalne i tehnološke osobine; somatske stanice; proizvodnja mlijeka
(goat milk; chemical composition; physical and technological characteristics; somatic cells; milk production)

Sažetak
Godišnja proizvodnja kozjeg mlijeka u svijetu iznosi 12, 3 milijuna tona i u razdoblju od 1992-1999. ima trend najvećeg povećanja (+29, 87%) u odnosu na kravlje i ovčje mlijeko. Potrošnja kozjeg mlijeka također je u porastu zbog terapeutske i visoke hranidbene vrijednosti. Sve veća potražnja mlijeka, te velike proizvodne mogućnosti koza, utjecale su na razvoj kozarstva i činjenicu da je proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka važna djelatnost u mnogim dijelovima svijeta. U radu su navedeni čimbenici koji utječu na proizvodnju kozjeg mlijeka (pasmina, dužina laktacije, stadij i redoslijed laktacije). Obrađen je kemijski sastav mlijeka, pojedine fizikalne osobine, somatske stanice, tehnološke osobine mlijeka. Navedene su sličnosti i razlike između kozjeg i kravljeg mlijeka u pojedinim osobinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178882

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Samaržija (autor)

Avatar Url Neven Antunac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antunac, Neven; Samaržija, Dubravka.
Proizvodnja, sastav i osobine kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 50 (2000), 1; 53-66 (podatak o recenziji nije dostupan, revijalni prikaz, znanstveni)
Antunac, N. & Samaržija, D. (2000) Proizvodnja, sastav i osobine kozjeg mlijeka. Mljekarstvo, 50 (1), 53-66.
@article{article, author = {Antunac, Neven and Samar\v{z}ija, Dubravka.}, year = {2000}, pages = {53-66}, keywords = {kozje mlijeko, kemijski sastav, fizikalne i tehnolo\v{s}ke osobine, somatske stanice, proizvodnja mlijeka}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {50}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Proizvodnja, sastav i osobine kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, kemijski sastav, fizikalne i tehnolo\v{s}ke osobine, somatske stanice, proizvodnja mlijeka} }
@article{article, author = {Antunac, Neven and Samar\v{z}ija, Dubravka.}, year = {2000}, pages = {53-66}, keywords = {goat milk, chemical composition, physical and technological characteristics, somatic cells, milk production}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {50}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Production, composition and properties of goats milk}, keyword = {goat milk, chemical composition, physical and technological characteristics, somatic cells, milk production} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Agricola
  • Agris
  • Food Science and Technology
  • Toxline
  • CAB Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font