Pregled bibliografske jedinice broj: 70573
Proizvodnja, sastav i osobine kozjeg mlijeka
Proizvodnja, sastav i osobine kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 50 (2000), 1; 53-66 (podatak o recenziji nije dostupan, revijalni prikaz, znanstveni)
CROSBI ID: 70573 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja, sastav i osobine kozjeg mlijeka
(Production, composition and properties of goats milk)
Autori
Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka.
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50
(2000), 1;
53-66
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, revijalni prikaz, znanstveni
Ključne riječi
kozje mlijeko; kemijski sastav; fizikalne i tehnološke osobine; somatske stanice; proizvodnja mlijeka
(goat milk; chemical composition; physical and technological characteristics; somatic cells; milk production)
Sažetak
Godišnja proizvodnja kozjeg mlijeka u svijetu iznosi 12, 3 milijuna tona i u razdoblju od 1992-1999. ima trend najvećeg povećanja (+29, 87%) u odnosu na kravlje i ovčje mlijeko. Potrošnja kozjeg mlijeka također je u porastu zbog terapeutske i visoke hranidbene vrijednosti. Sve veća potražnja mlijeka, te velike proizvodne mogućnosti koza, utjecale su na razvoj kozarstva i činjenicu da je proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka važna djelatnost u mnogim dijelovima svijeta. U radu su navedeni čimbenici koji utječu na proizvodnju kozjeg mlijeka (pasmina, dužina laktacije, stadij i redoslijed laktacije). Obrađen je kemijski sastav mlijeka, pojedine fizikalne osobine, somatske stanice, tehnološke osobine mlijeka. Navedene su sličnosti i razlike između kozjeg i kravljeg mlijeka u pojedinim osobinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- Agricola
- Agris
- Food Science and Technology
- Toxline
- CAB Abstracts
- Food Science and Technology Abstracts