Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 705259

Gubitci voća poslije berbe


Vidolin, Paola
Gubitci voća poslije berbe, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 705259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Gubitci voća poslije berbe
(Fruit postharvest losses)

Autori
Vidolin, Paola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2014

Stranica
30

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
gubitci voća; uzročnici; metode smanjenja gubitaka; odnos razvijenih i nerazvijenih zemalja; očuvanje resursa
(fruit losses; causes; methods of reducing; the relationship between developed and developing countries; resources conservation)

Sažetak
Voće je važan izvor vitamina i minerala i bitno je za pravilnu prehranu ljudi. U Svijetu se gubi velika količina hrane zbog kvarenja oštećenja na putu do potrošača. U zemljama u razvoju, gdje tropska klima i slabo razvijena infrastruktura pridonose ovome problemu, gubitci su ponekad nevjerojatnih razmjera. Gubitci se javljaju u svim fazama od berbe do rukovanja, čuvanja, prerade i marketinga. Najčešće, gubitci poslije berbe su simptom, a ne problem. Poznavanje njihovog uzroka bitno je za odabir mjera sprječavanja. Smanjenje gubitaka hrane nakon berbe može pomoći u očuvanju resursa i poboljšanju ljudskog blagostanja. Smanjenje gubitaka hrane nudi važan način povećanja dostupnosti hrane bez potrebe za dodatnim proizvodnim resursima, a u manje razvijenim zemljama može doprinijeti ruralnom razvoju i smanjenju siromaštva poboljšanjem agrobiznisa. Kako se proizvod kreće u lancu poslije berbe, gubitci poslije berbe mogu imati nekoliko uzroka, kao što su nepravilno rukovanje ili kvarenje uzrokovano mikroorganizmima, insektima, glodavcima i pticama. S druge strane, u razvijenim zemljama velika se količina hrane ne potroši, nego se baca, bilo zbog prevelikih porcija ili isteklog roka trajanja. Problem u manje razvijenim zemljama je neučinkovitost poljoprivrednog sustava poslije berbe koja dovodi do gubitaka hrane. Bolesti i fiziološke poremetnje voća nakon berbe mogu se kontrolirati raznim fizikalnim i kemijskim sredstvima ili ih se može izbjeći pravilnom uporabom tehnologije. Gubitci poslije berbe važni su iz gospodarskog i prehrambenog stajališta, a problem je tehnološki i znanstveno složen. Smanjenje gubitaka značajnije doprinosi poboljšanju opskrbljenosti svjetske populacije hranom nego u povećanje proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vidolin, Paola
Gubitci voća poslije berbe, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Vidolin, P. (2014) 'Gubitci voća poslije berbe', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidolin, Paola}, year = {2014}, pages = {30}, keywords = {gubitci vo\'{c}a, uzro\v{c}nici, metode smanjenja gubitaka, odnos razvijenih i nerazvijenih zemalja, o\v{c}uvanje resursa}, title = {Gubitci vo\'{c}a poslije berbe}, keyword = {gubitci vo\'{c}a, uzro\v{c}nici, metode smanjenja gubitaka, odnos razvijenih i nerazvijenih zemalja, o\v{c}uvanje resursa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidolin, Paola}, year = {2014}, pages = {30}, keywords = {fruit losses, causes, methods of reducing, the relationship between developed and developing countries, resources conservation}, title = {Fruit postharvest losses}, keyword = {fruit losses, causes, methods of reducing, the relationship between developed and developing countries, resources conservation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font