Pregled bibliografske jedinice broj: 705259
Gubitci voća poslije berbe
Gubitci voća poslije berbe, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 705259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gubitci voća poslije berbe
(Fruit postharvest losses)
Autori
Vidolin, Paola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2014
Stranica
30
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
gubitci voća; uzročnici; metode smanjenja gubitaka; odnos razvijenih i nerazvijenih zemalja; očuvanje resursa
(fruit losses; causes; methods of reducing; the relationship between developed and developing countries; resources conservation)
Sažetak
Voće je važan izvor vitamina i minerala i bitno je za pravilnu prehranu ljudi. U Svijetu se gubi velika količina hrane zbog kvarenja oštećenja na putu do potrošača. U zemljama u razvoju, gdje tropska klima i slabo razvijena infrastruktura pridonose ovome problemu, gubitci su ponekad nevjerojatnih razmjera. Gubitci se javljaju u svim fazama od berbe do rukovanja, čuvanja, prerade i marketinga. Najčešće, gubitci poslije berbe su simptom, a ne problem. Poznavanje njihovog uzroka bitno je za odabir mjera sprječavanja. Smanjenje gubitaka hrane nakon berbe može pomoći u očuvanju resursa i poboljšanju ljudskog blagostanja. Smanjenje gubitaka hrane nudi važan način povećanja dostupnosti hrane bez potrebe za dodatnim proizvodnim resursima, a u manje razvijenim zemljama može doprinijeti ruralnom razvoju i smanjenju siromaštva poboljšanjem agrobiznisa. Kako se proizvod kreće u lancu poslije berbe, gubitci poslije berbe mogu imati nekoliko uzroka, kao što su nepravilno rukovanje ili kvarenje uzrokovano mikroorganizmima, insektima, glodavcima i pticama. S druge strane, u razvijenim zemljama velika se količina hrane ne potroši, nego se baca, bilo zbog prevelikih porcija ili isteklog roka trajanja. Problem u manje razvijenim zemljama je neučinkovitost poljoprivrednog sustava poslije berbe koja dovodi do gubitaka hrane. Bolesti i fiziološke poremetnje voća nakon berbe mogu se kontrolirati raznim fizikalnim i kemijskim sredstvima ili ih se može izbjeći pravilnom uporabom tehnologije. Gubitci poslije berbe važni su iz gospodarskog i prehrambenog stajališta, a problem je tehnološki i znanstveno složen. Smanjenje gubitaka značajnije doprinosi poboljšanju opskrbljenosti svjetske populacije hranom nego u povećanje proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)