Pregled bibliografske jedinice broj: 705178
Prirast i indeks kondicije - dva važna čimbenika u uzgoju dagnji
Prirast i indeks kondicije - dva važna čimbenika u uzgoju dagnji // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 3 (2014), 255-258 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 705178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prirast i indeks kondicije - dva važna čimbenika u uzgoju dagnji
(Growth and condition index – two important factors in mussel farming)
Autori
Župan, Ivan ; Šarić, Tomislav
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 3
(2014);
255-258
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Uzgoj školjkaša; dagnja; Jadransko more; akvakultura
(Bivalve farming; mussel; Adriatic Sea; aquaculture)
Sažetak
Proizvodnja dagnje zastupljena je u većini mediteranskih zemalja, a najveći proizvođači su Španjolska i Grčka. Hrvatska proizvodnja je u odnosu na ukupnu količinu vrlo mala i već desetljećima konstantno iznosi oko 3.000 tona godišnje. Tehnologija uzgoja dagnji je relativno jednostavna, a cijeli sektor karakterizira neorganiziranost tržišta i nepovezanost proizvođača. Prirast i indeks kondicije dagnji važni su čimbenici u proizvodnji dagnji, zbog što bržeg postizanja tržišne veličine te količine mesa u ljušturi. Poznavanjem hidrodinamičkih i trofičkih karakteristika uzgojnog područja te bioloških karakteristika dagnje, uz pravilne zootehničke zahvate, može se djelomično utjecati i na vrijednosti prirasta i indeksa kondicije. Cilj ovog rada je opisati osnovne faktore koji utječu na brzinu rasta i kondicije dagnje. Svrha rada je opis osnovnih tehnoloških postupaka u proizvodnji, čime se mogu maksimalno iskoristiti prirodni potencijali određene lokacije za uzgoj, te direktno povećati korist (dobit) uzgajivača.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record