Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 705170

Nutritivna vrijednost pulpe ploda vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) i njegova upotreba za bojanje žumanjka jajeta


Krejcarová, Jana; Straková, Eva; Mas, Nora; Suchý, Pavel; Šerman, Vlasta
Nutritivna vrijednost pulpe ploda vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) i njegova upotreba za bojanje žumanjka jajeta // XXI međunarodno savjetovanje "Krmiva 2014", Zbornik sažetaka / Slavko Lulić (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2014. str. 24-25 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 705170 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost pulpe ploda vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) i njegova upotreba za bojanje žumanjka jajeta
(Nutritional value of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) pomace and its use for dyeing of egg yolk)

Autori
Krejcarová, Jana ; Straková, Eva ; Mas, Nora ; Suchý, Pavel ; Šerman, Vlasta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXI međunarodno savjetovanje "Krmiva 2014", Zbornik sažetaka / Slavko Lulić - Zagreb : Krmiva, 2014, 24-25

Skup
XXI međunarodno savjetovanje "Krmiva 2014"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 04.06.2014. - 06.06.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Vučji trn; pulpa; nesilice; jaje; aminokiseline; masne kiseline
(Sea buckthorn; pomace; laying hens; eggs; amino acids; fatty acids)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi učinak dodatka usitnjene pulpe ploda (bobice) vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) u krmne smjese za komercijalne nesilice u različitim koncentracijama (2, 5 i 10 %), na intenzitet boje žumanjka jajeta. Pokus je proveden na 4 skupine po 8 nesilica ISA Brown ; skupina K (kontrola), pokusna skupina P1 (2%), pokusna skupina P2 (5%) i i pokusna skupina P3 (10%). Pokus je trajao 4 tjedna. Od svake skupine nesilica svaki tjedan bilo je uzeto 40 jaja (160 ukupno). Boja žumanjka ocjenjena je prema ljestvici La Roche. Pulpe vučjeg trna dobivene su kao sekundarni proizvod prešanja bobica vučjeg trna sorte Leikora. U 1 kg suhe tvari pulpe bilo je 212, 7 g dušičnih tvari, 145, 8 g masti, 177, 6 g vlaknine, 442, 1 g nedušičnih ekstraktivnih tvari, 21, 7 g pepela, 1, 2 g Ca, 2, 6 g P, 0, 9 g Mg, 18, 3 mg Zn, 9, 7 mg Cu i 32, 1 mg Fe. Bruto energija iznosila je 23, 6 MJ/kg pulpe. Na temelju analize aminokiselinskog sastava utvrđen je sadržaj pojedinih aminokiselina u suhoj tvari pulpe (g/kg suhe tvari): Asp (20, 28), Thr (6, 16), Ser (10, 20), Glu (35, 79), Pro (2, 12), Gly (7, 86), Ala (7, 22), Val (7, 97), Met (1, 27), Ile (6, 48), Leu (12, 21), Tyr (5, 84), Phe (7, 22), His (5, 20), Lys (9, 24) i Arg (24, 11). Plinskom kromatografijom utvrđen je i sadržaj pojedinih masnih kiselina FA (g/100 g mati). Od zasićenih FA u ulju vučjeg trna utvrđeni su C12:0 (0, 01), C14:0 (0, 10), C16:0 (12, 42), C17:0 (0, 14), C18:0 (1, 22), C20:0 (0, 23) i C22:0 (0, 02). Od mononezasićenih FA C16:1 (11, 32), C17:1 (0, 01), C18:1 (11, 03), C20:1 (0, 11) i C22:1 (0, 02). Od skupine n-6 FA C18:2n6 (13, 14), C18:3n6 (0, 11), C20:2n6 (0, 23) i C22:2n6 (0, 11). Od skupine n-3 FA C18:3n3 (11.37), C20:5n3 (0, 01) i C22:6n3 (0, 05). Od ukupne količine FA (61, 65 g/100 g ulja) zasićenih Fa bilo je 14, 14 g, a nezasićenih 47.51 g (od toga mononezasićenih 22, 49 g, n-6 FA 13, 59 g i n-3 FA 11, 43 g). Dobiveni rezultati pokazuju da dodatak pulpe vučjeg trna u krmne smjese pokusnih nesilica (u svim koncentracijama) vrlo značajno (P ≤ 0, 01) povećava intenzitet boje žumanjka jajeta. Na temelju rezultata istraživanja optimalnom dozom smatramo dodatak 2% pulpe vučjeg trna u krmne smjese za komercijalne nesilice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlasta Šerman (autor)

Avatar Url Nora Mas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krejcarová, Jana; Straková, Eva; Mas, Nora; Suchý, Pavel; Šerman, Vlasta
Nutritivna vrijednost pulpe ploda vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) i njegova upotreba za bojanje žumanjka jajeta // XXI međunarodno savjetovanje "Krmiva 2014", Zbornik sažetaka / Slavko Lulić (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2014. str. 24-25 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Krejcarová, J., Straková, E., Mas, N., Suchý, P. & Šerman, V. (2014) Nutritivna vrijednost pulpe ploda vučjeg trna (Hippophae rhamnoides) i njegova upotreba za bojanje žumanjka jajeta. U: Slavko Lulić (ur.)XXI međunarodno savjetovanje "Krmiva 2014", Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Krejcarov\'{a}, Jana and Strakov\'{a}, Eva and Mas, Nora and Such\'{y}, Pavel and \v{S}erman, Vlasta}, year = {2014}, pages = {24-25}, keywords = {Vu\v{c}ji trn, pulpa, nesilice, jaje, aminokiseline, masne kiseline}, title = {Nutritivna vrijednost pulpe ploda vu\v{c}jeg trna (Hippophae rhamnoides) i njegova upotreba za bojanje \v{z}umanjka jajeta}, keyword = {Vu\v{c}ji trn, pulpa, nesilice, jaje, aminokiseline, masne kiseline}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Krejcarov\'{a}, Jana and Strakov\'{a}, Eva and Mas, Nora and Such\'{y}, Pavel and \v{S}erman, Vlasta}, year = {2014}, pages = {24-25}, keywords = {Sea buckthorn, pomace, laying hens, eggs, amino acids, fatty acids}, title = {Nutritional value of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) pomace and its use for dyeing of egg yolk}, keyword = {Sea buckthorn, pomace, laying hens, eggs, amino acids, fatty acids}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font