Pregled bibliografske jedinice broj: 704978
Čimbenici održanja kakvoće plodova breskve i nektarine poslije berbe
Čimbenici održanja kakvoće plodova breskve i nektarine poslije berbe, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 704978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici održanja kakvoće plodova breskve i nektarine poslije berbe
(Factors affecting quality maintenance in peach and nectarine storage)
Autori
Novković, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2014
Stranica
22
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
breskva; nektarina; čuvaanje; fiziološke poremetnje
(peach; nectarine; storage; physiological disorders)
Sažetak
Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu. Tržište voća za svježu uporabu postavlja čitav niz zahtjeva koje plodovi moraju moraju ispunjavati kako bi se mogli uspješno plasirati. Naglasak se stavlja na obojenost, mogućnost transporta, trajnost i čvrstoću plodova. U svrhu osiguravanja dovoljne količine voća i održanja kakvoće, berba mora biti pravovremena, što ovisi i o udaljenosti na koju je potrebno prevesti plod. Potrebno je spriječiti nepoželjne mikrobiološke procese do kojih dolazi zbog same prirode voća, oštećenja na plodu, te pogodnih uvjeta za razvoj mikroroganizama. Osim kvarenja mikroorganizmima plodovi mogu postati neupotrebljivi i zbog ljudskog faktora odnosno prerane ili prekasne berbe i neodgovarajučih uvjeta čuvanja. Prilikom čuvanja voće mora biti zdravo i neoštećeno. Ovisno o vrsti čuvanja, odnosno vrsti hladnjače plodove možemo dodatno tretirati. Tim tretmanima omogućavamo održanje kakvoće plodova poslije berbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)