Pregled bibliografske jedinice broj: 704902
Utjecaj dodatka slanutka na svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice
Utjecaj dodatka slanutka na svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
CROSBI ID: 704902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka slanutka na svojstva ekstrudiranih
proizvoda na bazi kukuruzne krupice
(Effect of chickpea flour addition on the properties
of corn grits extrudates)
Autori
Šetka, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, BiH
Datum
02.07
Godina
2014
Stranica
44
Mentor
Babić, Jurislav
Neposredni voditelj
Jozinović, Antun
Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; slanutak
(extrusion ; corn grits ; chickpeas flour)
Sažetak
Ekstruzija je danas često korišten proces u prehrambenoj industriji. S ciljem poboljšanja nutritivnih i fizikalnih svojstava ekstrudata, kukuruznoj krupici kao osnovnoj sirovini mogu se dodavati brašna drugih žitarica, leguminoza, kao i sušenog voća i povrća. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj ekstruzije i dodatka slanutka (s udjelom 5%, 10% i 15%) na svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva u odnosu na neekstrudirane uzorke. Istraživanje je pokazalo da je dodatkom slanutkovog brašna došlo do porasta ekspanzijskog omjera i smanjenja nasipne mase te smanjenja tvrdoće i povećanja lomljivosti ekstrudata. Indeks apsorpcije vode i indeks topljivosti u vodi povećali su se nakon ekstruzije. Ekstruzijom je došlo do potamnjivanja svih uzoraka, što je bilo posebno izraženo kod ekstrudata s dodatkom slanutka. Postupkom ekstruzije i dodatkom slanutka došlo je do smanjenja viskoznosti vrha. Dodatak slanutka je povećao sklonost retrogradaciji kod neekstrudiranih uzoraka, a ekstrudirani uzorci su bili manje skloni retrogradaciji. Udio pepela je rastao proporcionalno udjelu slanutkovog brašna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek