Pregled bibliografske jedinice broj: 704784
Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice
Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 704784 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice
(Antioxidant capacity of differently prepared thyme extracts)
Autori
Dević, Doroteja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2014
Stranica
60
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
antioksidacijski potencijal; ekstrakcija; majčina dušica; polifenoli
(antioxidant capacity; extraction; thyme; polyphenols)
Sažetak
Majčina dušica (T. serpyllum) je ljekovita biljka koja raste na suhim i sunčanim površinama. Brojni se pozitivni zdravstveni učinci vezuju uz tu biljku, ponajviše zbog izraženog antoksidacijskog potencijala polifenolih spojeva koje sadrži. Cilj ovoga rada bio je odrediti antioksidacijski potencijal ekstrakata majčine dušice pripremljenih kombinacijom različitih temperatura i vremena ekstrakcije te uporabom ultrazvučne kupelji. Spektrofotometrijskim metodama određen je udjel ukupnih polifenola, flavonoida, proantocijanidina, hidroksicimetnih kiselina i tanina. Antioksidacijski potencijal ekstrakata određen je reakcijom s radikal - kationom 2, 2' - azinobis (3 - etilbenzotiazolin - 6 - sulfonskom kiselinom) (ABTS metoda) i reakcijom s 1, 1 - difenil - 2 - pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda). Polifenolni sastav ekstrakata određen je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC - PDA). Među ispitivanim ekstrakcijskim postupcima, najučinkovitijim se pokazala klasična ekstrakcija majčine dušice vodom temperature 80°C tijekom 30 minuta koja je rezultirala ekstraktom s najvišim udjelom ukupnih polifenolnih spojeva te najvišim antioksidacijskim kapacitetom. U usporedbi s fiziološkom otopinom, destilirana voda pokazala se kao bolje otapalo za ekstrakciju polifenolnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb