Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 704784

Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice


Dević, Doroteja
Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 704784 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice
(Antioxidant capacity of differently prepared thyme extracts)

Autori
Dević, Doroteja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2014

Stranica
60

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
antioksidacijski potencijal; ekstrakcija; majčina dušica; polifenoli
(antioxidant capacity; extraction; thyme; polyphenols)

Sažetak
Majčina dušica (T. serpyllum) je ljekovita biljka koja raste na suhim i sunčanim površinama. Brojni se pozitivni zdravstveni učinci vezuju uz tu biljku, ponajviše zbog izraženog antoksidacijskog potencijala polifenolih spojeva koje sadrži. Cilj ovoga rada bio je odrediti antioksidacijski potencijal ekstrakata majčine dušice pripremljenih kombinacijom različitih temperatura i vremena ekstrakcije te uporabom ultrazvučne kupelji. Spektrofotometrijskim metodama određen je udjel ukupnih polifenola, flavonoida, proantocijanidina, hidroksicimetnih kiselina i tanina. Antioksidacijski potencijal ekstrakata određen je reakcijom s radikal - kationom 2, 2' - azinobis (3 - etilbenzotiazolin - 6 - sulfonskom kiselinom) (ABTS metoda) i reakcijom s 1, 1 - difenil - 2 - pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda). Polifenolni sastav ekstrakata određen je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC - PDA). Među ispitivanim ekstrakcijskim postupcima, najučinkovitijim se pokazala klasična ekstrakcija majčine dušice vodom temperature 80°C tijekom 30 minuta koja je rezultirala ekstraktom s najvišim udjelom ukupnih polifenolnih spojeva te najvišim antioksidacijskim kapacitetom. U usporedbi s fiziološkom otopinom, destilirana voda pokazala se kao bolje otapalo za ekstrakciju polifenolnih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dević, Doroteja
Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dević, D. (2014) 'Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Devi\'{c}, Doroteja}, year = {2014}, pages = {60}, keywords = {antioksidacijski potencijal, ekstrakcija, maj\v{c}ina du\v{s}ica, polifenoli}, title = {Antioksidacijski potencijal razli\v{c}ito pripremljenih ekstrakata maj\v{c}ine du\v{s}ice}, keyword = {antioksidacijski potencijal, ekstrakcija, maj\v{c}ina du\v{s}ica, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Devi\'{c}, Doroteja}, year = {2014}, pages = {60}, keywords = {antioxidant capacity, extraction, thyme, polyphenols}, title = {Antioxidant capacity of differently prepared thyme extracts}, keyword = {antioxidant capacity, extraction, thyme, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font