Pregled bibliografske jedinice broj: 704145
Funkcionalna hrana mediteranske prehrane kao prednost turizma u hrvatskoj
Funkcionalna hrana mediteranske prehrane kao prednost turizma u hrvatskoj // Talasoterapija, kineziterapija i aromaterapija u hrvatskoj, knjiga izlaganja na znannstvenom skupu / Ivanišević, Goran (ur.).
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor, 2013. str. 134-144 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 704145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna hrana mediteranske prehrane kao prednost turizma u hrvatskoj
(Functional Food of the mediterranean diet as an advantage of Croatian tourism)
Autori
Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Horvat, Mateja ; Čačić, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Talasoterapija, kineziterapija i aromaterapija u hrvatskoj, knjiga izlaganja na znannstvenom skupu
/ Ivanišević, Goran - Zagreb : Hrvatski liječnički zbor, 2013, 134-144
ISBN
978-953-7959-04-3
Skup
Talasoterapija, kineziterapija i aromaterapija u hrvatskoj
Mjesto i datum
Veli Lošinj, Hrvatska, 06.09.2013. - 07.09.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
funkcionalna prehrana; mediteranska dijeta; turizam; Hrvatska
(functional food; Mediterranean diet; tourism; Croatia)
Sažetak
Funkcionalna hrana je hrana koja sadrži bioaktivne sastojke za koje je znanstveno utvrđeno da imaju povoljno djelovanje na zdravlje ljudi. Mediteranska prehrana je ona koja obiluje upravo hranom za koju je potvrđeno povoljno djelovanje na ljudsko zdravlje. Cilj ovog rada je pokazati potrošačevu percepciju o funkcionalnoj hrani te različitost u percepciji istih namirnica. Rezultati pokazuju kako 57% hrvatskih potrošača zna što se podrazumijeva pod pozitivnim učinkom na zdravlje. Od navedenih proizvoda potrošači su naveli sljedeće proizvode kao proizvode s pozitivnim učinkom na zdravlje: fermentirani mliječni proizvodi (35%), voće i povrće (29%), žitarice (12%) ; čajeve (11%), maslinovo ulje (10%) te riba i morski plodovi (3%). Dakle, očit je utjecaj mediteranske prehrane na stav potrošača o tome što i kako treba jesti kako bi se očuvalo zdravlje. Ustanovljene su razlike u percepciji funkcije funkcionalnih proizvoda kao i u važnim obilježjima istih, ovisno o spolu i dobnim skupinama.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb