Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 704145

Funkcionalna hrana mediteranske prehrane kao prednost turizma u hrvatskoj


Gajdoš Kljusurić, Jasenka; Horvat, Mateja; Čačić, Jasna
Funkcionalna hrana mediteranske prehrane kao prednost turizma u hrvatskoj // Talasoterapija, kineziterapija i aromaterapija u hrvatskoj, knjiga izlaganja na znannstvenom skupu / Ivanišević, Goran (ur.).
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor, 2013. str. 134-144 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 704145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna hrana mediteranske prehrane kao prednost turizma u hrvatskoj
(Functional Food of the mediterranean diet as an advantage of Croatian tourism)

Autori
Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Horvat, Mateja ; Čačić, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Talasoterapija, kineziterapija i aromaterapija u hrvatskoj, knjiga izlaganja na znannstvenom skupu / Ivanišević, Goran - Zagreb : Hrvatski liječnički zbor, 2013, 134-144

ISBN
978-953-7959-04-3

Skup
Talasoterapija, kineziterapija i aromaterapija u hrvatskoj

Mjesto i datum
Veli Lošinj, Hrvatska, 06.09.2013. - 07.09.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
funkcionalna prehrana; mediteranska dijeta; turizam; Hrvatska
(functional food; Mediterranean diet; tourism; Croatia)

Sažetak
Funkcionalna hrana je hrana koja sadrži bioaktivne sastojke za koje je znanstveno utvrđeno da imaju povoljno djelovanje na zdravlje ljudi. Mediteranska prehrana je ona koja obiluje upravo hranom za koju je potvrđeno povoljno djelovanje na ljudsko zdravlje. Cilj ovog rada je pokazati potrošačevu percepciju o funkcionalnoj hrani te različitost u percepciji istih namirnica. Rezultati pokazuju kako 57% hrvatskih potrošača zna što se podrazumijeva pod pozitivnim učinkom na zdravlje. Od navedenih proizvoda potrošači su naveli sljedeće proizvode kao proizvode s pozitivnim učinkom na zdravlje: fermentirani mliječni proizvodi (35%), voće i povrće (29%), žitarice (12%) ; čajeve (11%), maslinovo ulje (10%) te riba i morski plodovi (3%). Dakle, očit je utjecaj mediteranske prehrane na stav potrošača o tome što i kako treba jesti kako bi se očuvalo zdravlje. Ustanovljene su razlike u percepciji funkcije funkcionalnih proizvoda kao i u važnim obilježjima istih, ovisno o spolu i dobnim skupinama.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Gajdoš Kljusurić, Jasenka; Horvat, Mateja; Čačić, Jasna
Funkcionalna hrana mediteranske prehrane kao prednost turizma u hrvatskoj // Talasoterapija, kineziterapija i aromaterapija u hrvatskoj, knjiga izlaganja na znannstvenom skupu / Ivanišević, Goran (ur.).
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor, 2013. str. 134-144 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Gajdoš Kljusurić, J., Horvat, M. & Čačić, J. (2013) Funkcionalna hrana mediteranske prehrane kao prednost turizma u hrvatskoj. U: Ivanišević, G. (ur.)Talasoterapija, kineziterapija i aromaterapija u hrvatskoj, knjiga izlaganja na znannstvenom skupu.
@article{article, author = {Gajdo\v{s} Kljusuri\'{c}, Jasenka and Horvat, Mateja and \v{C}a\v{c}i\'{c}, Jasna}, editor = {Ivani\v{s}evi\'{c}, G.}, year = {2013}, pages = {134-144}, keywords = {funkcionalna prehrana, mediteranska dijeta, turizam, Hrvatska}, isbn = {978-953-7959-04-3}, title = {Funkcionalna hrana mediteranske prehrane kao prednost turizma u hrvatskoj}, keyword = {funkcionalna prehrana, mediteranska dijeta, turizam, Hrvatska}, publisher = {Hrvatski lije\v{c}ni\v{c}ki zbor}, publisherplace = {Veli Lo\v{s}inj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gajdo\v{s} Kljusuri\'{c}, Jasenka and Horvat, Mateja and \v{C}a\v{c}i\'{c}, Jasna}, editor = {Ivani\v{s}evi\'{c}, G.}, year = {2013}, pages = {134-144}, keywords = {functional food, Mediterranean diet, tourism, Croatia}, isbn = {978-953-7959-04-3}, title = {Functional Food of the mediterranean diet as an advantage of Croatian tourism}, keyword = {functional food, Mediterranean diet, tourism, Croatia}, publisher = {Hrvatski lije\v{c}ni\v{c}ki zbor}, publisherplace = {Veli Lo\v{s}inj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font