Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 702976

Utjecaj uvjeta prženja i načina pripreme kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost


Jurada, Deana
Utjecaj uvjeta prženja i načina pripreme kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost, 2014., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet u Rijeci, Rijeka


CROSBI ID: 702976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta prženja i načina pripreme kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost
(Influence of roasting conditions and preparation method of coffee on its antioxidant activity.)

Autori
Jurada, Deana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet u Rijeci

Mjesto
Rijeka

Datum
30.06

Godina
2014

Stranica
28

Mentor
Valić, Srećko

Ključne riječi
kava; uvjeti prženja; način priprave; antioksidacijsko djelovanje; ESR; DPPH
(coffee; roasting conditions; preparation method; antioxidant activity; ESR; DPPH)

Sažetak
Kava je jedan od najčešće konzumiranih napitaka u svijetu, a dobiva se iz zrna biljaka koje ubrajamo u porodicu kavovca (Coffea). Antioksidacijska aktivnost kave poznata je već dulje vrijeme i smatra se da visok udio polifenola ima važnu ulogu u antioksidacijskom djelovanju. Sastav napitaka ovisi o udjelu pojednih tvari u sirovom zrnu što ovisi o vrsti i porijeklu biljke te o uvjetima prženja kao i o načinu pripreme kave. Kava dobivena iz biljke C. arabica ima bolja senzorska svojsta, ali slabije antioksidacijsko djelovanje od kave dobivene iz biljke C. canefora var. robusta. Pozitivan učinak unosa kave na ljudsko zdravlje pripisuje se bioaktivnim tvarima koje se nalaze u sastavu kave i imaju antioksidacijsko djelovanje. U radu je ispitano kako uvjeti prženja i način pripreme kave utječu na njezinu antioksidacijsku aktivnost. Radikal koji se koristio za praćenje antioksidacijske aktivnosti kave je 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH), a metoda elektronska spinska rezonancija (ESR). Zamijećen je porast u antioksidacijskoj aktivnosti kod svijetlo pržene i srednje pržene kave u odnosu na sirovu kavu te pad od svijetlo pržene prema tamno prženoj kavi. Dulje kuhanje pogoduje kavi koja je pržena pri nižim temperaturama, a kod kave koja je pržena pri višim temperaturama ili tijekom duljeg vremena dovodi do smanjenja antioksidacijske aktivnosti. Praćenjem antioksidacijske aktivnosti sirove kave nakon pripreme utvrđeno je da se određeno vrijeme nakon pripreme antioksidacijsko djelovanje sirove kave značajno ne mijenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0000000-3209 - Strukturne i dinamičke promjene u sustavima makromolekula (Valić, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
837101337

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Srećko Valić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurada, Deana
Utjecaj uvjeta prženja i načina pripreme kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost, 2014., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet u Rijeci, Rijeka
Jurada, D. (2014) 'Utjecaj uvjeta prženja i načina pripreme kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet u Rijeci, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurada, Deana}, year = {2014}, pages = {28}, keywords = {kava, uvjeti pr\v{z}enja, na\v{c}in priprave, antioksidacijsko djelovanje, ESR, DPPH}, title = {Utjecaj uvjeta pr\v{z}enja i na\v{c}ina pripreme kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost}, keyword = {kava, uvjeti pr\v{z}enja, na\v{c}in priprave, antioksidacijsko djelovanje, ESR, DPPH}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurada, Deana}, year = {2014}, pages = {28}, keywords = {coffee, roasting conditions, preparation method, antioxidant activity, ESR, DPPH}, title = {Influence of roasting conditions and preparation method of coffee on its antioxidant activity.}, keyword = {coffee, roasting conditions, preparation method, antioxidant activity, ESR, DPPH}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font