Pregled bibliografske jedinice broj: 702300
Utjecaj različitih ekstrakcijskih otapala na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet ekstrakata biljke primorski vrisak (Satureja montana L.)
Utjecaj različitih ekstrakcijskih otapala na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet ekstrakata biljke primorski vrisak (Satureja montana L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 702300 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih ekstrakcijskih otapala na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet ekstrakata biljke primorski vrisak (Satureja montana L.)
(Influence of the different extraction solvents on the phenolics and antioxidant capacity of Satureja montana L. extracts)
Autori
Jelovčić, Irina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
26.06
Godina
2014
Stranica
50
Mentor
Katalinić, Višnja
Neposredni voditelj
Generalić Mekinić, Ivana
Ključne riječi
primorski vrisak; voda; etanol; metanol; acetonitril; antioksidacijska svojstva; ružmarinska kiselina
(Satureja montana L.; water; ethanol; methanol; acetonitrile; antioxidant properties; rosmarinic acid)
Sažetak
Zadatak ovog diplomskog rada bio je istražiti fenolni sastav i antioksidacijska svojstva ekstrakata biljke primorski vrisak (Satureja montana L.) iz porodice Lamiaceae, pripravljenih korištenjem četiri različita ekstrakcijska otapala: acetonitril, metanol, etanol i voda. Posebna pažnja posvećena je ispitivanju udjela ružmarinske kiseline, dominantnog fenolnog spoja biljaka iz porodice Lamiaceae. Osim određivanja utjecaja različitih ekstrakcijskih otapala na udio ukupnih fenola i udio ružmarinske kiseline, istražen je utjecaj ekstrakcijskog otapala na antioksidacijska svojstva ekstrakata primorskog vrisaka i to primjenom 3 antioksidacijske metode (FRAP, BR, DPPH). Rezultati određivanja udjela ukupnih fenola u ekstraktima primorskog vriska, ukazuju na izrazite razlike među uzorcima pripravljenim korištenjem različitih ekstrakcijskih otapala. Najbogatiji ukupnim fenolima bili su vodeni (2585 ± 46 mg RK/L) i metanolni ekstrakt primorskog vriska (762 ± 12 mg RK/L), dok su u etanolnom i acetonitrilnom ekstraktu pronađene manje količine ovih spojeva. Koncentracija ružmarinske kiseline u biljnim ekstraktima određena je HPLC tehnikom, pri valnoj duljini od 280 nm. Rezultati za ružmarinsku kiselinu pokazali su da najveću koncentraciju ovog spoja ima vodeni ekstrakt primorskog vriska (710, 76 mg/L). Obzirom na činjenicu da su biljke iz porodice Lamiaceae bogate fenolnim spojevima koji su dobri antioksidansi bilo je za očekivati da će i testirani ekstrakti primorskog vriska pokazati dobru antioksidacijsku aktivnost. Testiranjem antioksidacijske aktivnosti ekstrakata primjenom FRAP i BR metode, najbolji antioksidacijski učinak dokazan je za vodeni ekstrakt primorskog vriska, dok je prema rezultatima testiranja DPPH metodom, metanolni ekstrakt pokazao nešto bolji učinak u “gašenju“ slobodnih radikala.. Vodeni i metanolni ekstrakti primorskog vriska, bili su i najbogatiji obzirom na udio ukupnih fenolnih spojeva i udio ružmarinske kiseline. Rezultati potvrđuju utjecaj vrste otapala na sadržaj ukupnih fenola i koncentraciju ružmarinske kiseline u ekstraktima, kao i povezanost između sadržaja fenolnih spojeva, ili sadržaja ružmarinske kiseline, s antioksidacijskim svojstvima ekstrakta primorskog vriska.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split