Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 702024

Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta u četiri sorte jabuka


Milešević, Marina
Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta u četiri sorte jabuka, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 702024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta u četiri sorte jabuka
(Determination of total phenolics and antioxidant capacity in four apple cultivars)

Autori
Milešević, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.06

Godina
2014

Stranica
29

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
jabuke; ukupni fenoli; antioksidacijski kapacitet; DPPH
(apples; total phenols; antioxidant capacity; DPPH)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti i usporediti ukupan udio fenola i antioksidacijski kapacitet u kori, usplođu i srži u četiri sorte jabuka (Fuji, Granny Smith, Gala, Pink Cripps). Ukupni fenoli određeni su spektrofotometrijskom metodom s Folin-Ciocalteu reagensom, dok je antioksidacijski kapacitet određen primjenom DPPH metode.Unutar svake ispitivane sorte, ukupni fenoli i antioksidacijska kapacitetnajviši su u kori jabuka, zatim u srži te najmanji u usplođu jabuka.Najviši udjeli ukupnih fenola u kori određeni su u sorti Pink Cripps (251, 08 mg GAE/100g jabuke), a najniži u sorti Fuji (205, 46 mg GAE/100g) ; u usplođu najviši u sorti Pink Cripps (46, 63 mg GAE/100g), a najniži u sorti Granny Smith (6, 01 mg GAE/100g), dok u srži najviši udio ukupnih fenola određen je u sorti Gala (101, 94 mg GAE/100g), a najniži u sorti Fuji (37, 42 mg GAE/100g). Najviše vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta u kori određeni su u sorti Granny Smith (129, 18 µM AAE/100g jabuke), a najniže u sorti Gala (91, 24 µM AAE/100g) ; u usplođu najviše u sorti Pink Cripps (44, 49 µM AAE/100g), a najniže u sorti Granny Smith (30, 22 µM AAE/100g), dok u srži najviše vrijednosti određene su u sorti Gala (81, 94 µM AAE/100g), a najniža u sorti Pink Cripps (47, 95 µM AAE/100g). Na temelju ukupnih rezultata za čitavi plod jabuka, sorta Pink Cripps se pokazala kao najbolji izvor fenola, no sorta Granny Smith, iako ima najnižu vrijednost ukupnih fenola, pokazala je da ima najviši antioksidacijski kapacitet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Milešević (autor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milešević, Marina
Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta u četiri sorte jabuka, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb
Milešević, M. (2014) 'Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta u četiri sorte jabuka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mile\v{s}evi\'{c}, Marina}, year = {2014}, pages = {29}, keywords = {jabuke, ukupni fenoli, antioksidacijski kapacitet, DPPH}, title = {Odre\djivanje ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta u \v{c}etiri sorte jabuka}, keyword = {jabuke, ukupni fenoli, antioksidacijski kapacitet, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mile\v{s}evi\'{c}, Marina}, year = {2014}, pages = {29}, keywords = {apples, total phenols, antioxidant capacity, DPPH}, title = {Determination of total phenolics and antioxidant capacity in four apple cultivars}, keyword = {apples, total phenols, antioxidant capacity, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font