Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 701650

Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera


Marenčić, Dejan; Pušić, Ivan; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Milinković Tur, Suzana; Cvrtila Fleck, Željka
Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 151-155 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 701650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera
(The effects of selenium addition in feed and freezing to technological characteristics of broiler meat)

Autori
Marenčić, Dejan ; Pušić, Ivan ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Milinković Tur, Suzana ; Cvrtila Fleck, Željka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16 (2014), 2; 151-155

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
selen ; tehnološka svojstva ; brojleri
(selenium ; technological characteristics ; broiler meat)

Sažetak
U radu je istraživan utjecaj dodatka selena u obrok i postupka smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera. Istraživanje je provedeno na pilićima (n=300) hibridima teške pasmine Cobb 500 koji su razdijeljeni s obzirom na oblik i količinu dodanog Se u hrani u tri skupine. Dodatak Se u hrani nije imao značajan utjecaj na električnu provodljivost i boju pilećega mesa (P>0, 05). Duboko smrzavanje imalo je značajan utjecaj na električnu provodljivost (P<0, 001) i svijetloću mesa, tj. na L* vrijednost (P<0, 05), dok su samo zanemarive razlike utvrđene za parametre boje a* i b* (P>0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Milinković-Tur, Suzana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marenčić, Dejan; Pušić, Ivan; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Milinković Tur, Suzana; Cvrtila Fleck, Željka
Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 151-155 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Marenčić, D., Pušić, I., Kozačinski, L., Njari, B., Milinković Tur, S. & Cvrtila Fleck, Ž. (2014) Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2), 151-155.
@article{article, author = {Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Pu\v{s}i\'{c}, Ivan and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Milinkovi\'{c} Tur, Suzana and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka}, year = {2014}, pages = {151-155}, keywords = {selen, tehnolo\v{s}ka svojstva, brojleri}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnolo\v{s}ka svojstva mesa brojlera}, keyword = {selen, tehnolo\v{s}ka svojstva, brojleri} }
@article{article, author = {Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Pu\v{s}i\'{c}, Ivan and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Milinkovi\'{c} Tur, Suzana and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka}, year = {2014}, pages = {151-155}, keywords = {selenium, technological characteristics, broiler meat}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {The effects of selenium addition in feed and freezing to technological characteristics of broiler meat}, keyword = {selenium, technological characteristics, broiler meat} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstract, Food Science and Technology Abstracts, GLOBAL HEALTH, SCOPUS, WEB OF SCIENCE i ULRICHSWEB





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font