Pregled bibliografske jedinice broj: 701650
Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera
Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 151-155 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 701650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera
(The effects of selenium addition in feed and freezing to technological characteristics of broiler meat)
Autori
Marenčić, Dejan ; Pušić, Ivan ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Milinković Tur, Suzana ; Cvrtila Fleck, Željka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16
(2014), 2;
151-155
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
selen ; tehnološka svojstva ; brojleri
(selenium ; technological characteristics ; broiler meat)
Sažetak
U radu je istraživan utjecaj dodatka selena u obrok i postupka smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera. Istraživanje je provedeno na pilićima (n=300) hibridima teške pasmine Cobb 500 koji su razdijeljeni s obzirom na oblik i količinu dodanog Se u hrani u tri skupine. Dodatak Se u hrani nije imao značajan utjecaj na električnu provodljivost i boju pilećega mesa (P>0, 05). Duboko smrzavanje imalo je značajan utjecaj na električnu provodljivost (P<0, 001) i svijetloću mesa, tj. na L* vrijednost (P<0, 05), dok su samo zanemarive razlike utvrđene za parametre boje a* i b* (P>0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Milinković-Tur, Suzana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Kozačinski (autor)
Bela Njari (autor)
Dejan Marenčić (autor)
Željka Cvrtila (autor)
Suzana Milinković-Tur (autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstract, Food Science and Technology Abstracts, GLOBAL HEALTH, SCOPUS, WEB OF SCIENCE i ULRICHSWEB