Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 701108

UTJECAJ DODATAKA MASNIH KISELINA BILJNOG PORIJEKLA NA SASTAV KOZJEG MLIJEKA RADI UPORABE U DOJENAČKOJ PREHRANI


Tomašić, Tomislav
UTJECAJ DODATAKA MASNIH KISELINA BILJNOG PORIJEKLA NA SASTAV KOZJEG MLIJEKA RADI UPORABE U DOJENAČKOJ PREHRANI, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 701108 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ DODATAKA MASNIH KISELINA BILJNOG PORIJEKLA NA SASTAV KOZJEG MLIJEKA RADI UPORABE U DOJENAČKOJ PREHRANI
(INFLUENCE OF ADDING FATTY ACIDS OF PLANT ORIGIN ON COMPOSITION OF CAPRINE MILK FOR USE IN INFANT NUTRITION)

Autori
Tomašić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.05

Godina
2014

Stranica
33

Mentor
Lapić, Jasmina

Ključne riječi
majčino mlijeko; kozje mlijeko; masne kiseline
(human milk; caprine milk; fatty acids; suplements)

Sažetak
Prve godine životu dojenčadi su od presudne važnosti za njegov/njezin psihofizički razvoj, a ključnu ulogu igra prehrana. Majčino mlijeko je najprirodnija hrana za dojenčad jer po svom kemijskom sastavu je najprilagođenija njihovim potrebama. Kada majka ne može dojiti onda se treba posegnuti za prehranom najsličnijom sastav majčinog mlijeka. U ovom radu je opisana uloga majčinog mlijeka u životu djeteta kao i uloga zamjene za majčino mlijeko. Posebno je naglasak stavljen na pripravu modificiranog kozjeg mlijeka uz dodatak masnih kiselina biljnog porijekla kako bi ono bilo što sličnije majčinom radi uporabe u dojenačkoj prehrani. Za potrebe ovog rada, provedena je priprava pet različitih mješavina biljnog ulja koje su dodane obranom kozjem mlijeku. Plinskom kromatografijom analiziran je sastav masnih kiselina i sterola u kozjem mlijeku, obranom kozjem mlijeku, biljnim mješavinama i modificiranom kozjem mlijeku. U modificiranom kozjem mlijeku u kojem je dodana mješavina biljnih ulja: kokosovo, šafranovo i ulje od soje u omjeru 2, 5/1, 1/0, 8 (v/v/v) ima najsličniji sastav masnih kiselina kao i majčino mlijeko. Ukupni steroli kao i fitosterol u svim uzorcima pripravljenog modificiranog kozjeg mlijeka su slični koncentraciji u majčinom mlijeku, ali sadrži značajne količine stigmasterol, kampesterol i β-sitosterola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasmina Lapić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tomašić, Tomislav
UTJECAJ DODATAKA MASNIH KISELINA BILJNOG PORIJEKLA NA SASTAV KOZJEG MLIJEKA RADI UPORABE U DOJENAČKOJ PREHRANI, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tomašić, T. (2014) 'UTJECAJ DODATAKA MASNIH KISELINA BILJNOG PORIJEKLA NA SASTAV KOZJEG MLIJEKA RADI UPORABE U DOJENAČKOJ PREHRANI', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Toma\v{s}i\'{c}, Tomislav}, year = {2014}, pages = {33}, keywords = {maj\v{c}ino mlijeko, kozje mlijeko, masne kiseline}, title = {UTJECAJ DODATAKA MASNIH KISELINA BILJNOG PORIJEKLA NA SASTAV KOZJEG MLIJEKA RADI UPORABE U DOJENA\v{C}KOJ PREHRANI}, keyword = {maj\v{c}ino mlijeko, kozje mlijeko, masne kiseline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Toma\v{s}i\'{c}, Tomislav}, year = {2014}, pages = {33}, keywords = {human milk, caprine milk, fatty acids, suplements}, title = {INFLUENCE OF ADDING FATTY ACIDS OF PLANT ORIGIN ON COMPOSITION OF CAPRINE MILK FOR USE IN INFANT NUTRITION}, keyword = {human milk, caprine milk, fatty acids, suplements}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font