Pregled bibliografske jedinice broj: 700902
Znanstveno mišljenje o utjecaju ambalaže na prirodne mineralne vode San Pellegrino
Znanstveno mišljenje o utjecaju ambalaže na prirodne mineralne vode San Pellegrino, 2012. (ostalo).
CROSBI ID: 700902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanstveno mišljenje o utjecaju ambalaže na prirodne mineralne vode San Pellegrino
(Scientific opinion on the impact of packaging on the San Pellegrino mineral waters)
Autori
Dadić Željko ; Dimitrov Nino ; Galić Kata ; Katalenić Marijan ; Mijatović Ivan ; Papić Jasminka ; Vahčić Nada
Izvornik
Hrvatska agencija za hranu
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
2012
Ključne riječi
PET ambalaža za hranu ; SiO2 premazi za PET ambalažu ; mineralna voda ; postupak kemijskog taloženja para pojačanog impulsom plazme PICVD
(Food contact PET packaging ; Silicon coatings for PET packaging ; mineral water ; plasma impulse chemical vapour deposition (PICVD))
Sažetak
Poli(etilen-tereftalat) (PET) je vrsta polimera koji pripada skupini zasićenih poliestera sa vrlo širokim spektrom primjene zbog svojih odličnih toplinskih, mehaničkih i kemijskih svojstava. PET kao ambalaža za hranu najčešće se koristi u obliku boca, folija, filmova, i spremnika. Kao ambalaža za gazirana i negazirana pića (sokovi, prirodne mineralne, izvorske i stolne vode, piva, mlijeko) koristi se već više od 40 godina. Ukoliko se koristi kao ambalaža za gazirana i negazirana pića u novije vrijeme koristi se dodatna obrada nanošenjem barijernog sloja ambalaže. „Funkcionalnom barijerom“ smatra se barijera koja se sastoji od jednog ili više slojeva plastike koja osigurava da gotovi materijali i predmeti odgovaraju u pogledu zdravstvene ispravnosti zahtjevima pravilnika (Pravilnik 2009, EC 2004 ; EC 2009). Barijerna svojstva standardnog PET materijala za gazirana i negazirana pića ne mogu u uvjetima produženog roka trajanja udovoljiti zahtjevima u pogledu propusnosti na O2 (Palzer, 2001), CO2 i vlagu. Ovo je posebno izraženo ako se smanjuje masa za izradu standardne PET boce. Propusnost PET ambalaže za neposredan dodir s hranom moguće je smanjiti uporabom novih tehnologija na različite načine. Osnovni ciljevi ovih tehnologija su: produžetak roka trajnosti upakiranog sadržaja, inertnija ambalaža u pogledu globalnih i specifičnih migracija te smanjenje mase uz niži utrošak energije za proizvodnju.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Nino Dimitrov
(autor)
Nada Vahčić
(autor)
Jasminka Papić
(autor)
Kata Galić
(autor)
Ivan Mijatović
(autor)
Željko Dadić
(autor)