Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 700899

Znanstveno mišljenje o migraciji epoksidiranog ulja soje (ESBO) s poklopca staklenki koje sadrže tapenadu od zelenih maslina iz Hrvatske


Dimitrov, Nino; Galić Kata; Vahčić, Nada
Znanstveno mišljenje o migraciji epoksidiranog ulja soje (ESBO) s poklopca staklenki koje sadrže tapenadu od zelenih maslina iz Hrvatske, 2012. (ostalo).


CROSBI ID: 700899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Znanstveno mišljenje o migraciji epoksidiranog ulja soje (ESBO) s poklopca staklenki koje sadrže tapenadu od zelenih maslina iz Hrvatske
(Scientific opinion concerning the migration of epoxidised soybean oil (ESBO) from lids of jars containing green olive tapenade from Croatia)

Autori
Dimitrov, Nino ; Galić Kata ; Vahčić, Nada

Izvornik
Hrvatska agencija za hranu

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo

Godina
2012

Ključne riječi
Epoksidirano ulje soje ; ESBO ; PVC ; staklenke ; tapenada od zelenih maslina
(Epoxidised soybean oil ; ESBO ; PVC ; jars ; green olive tapenade)

Sažetak
ESBO se koristi kao plastifikator (omekšalo) i stabilizator plastike kao što je poli(vinil- klorid), PVC. Konkretno, koristi se za brtvljenje metalnih poklopaca za staklenke, gdje se može naći u količini do 40% mase brtve. Prema tome, postoji mogućnost migracije u hranu tijekom procesiranja i čuvanja. ESBO se također koristi kao stabilizator omekšanih PVC prijanajućih filmova za omatanje hrane. Vrijednost dopuštenog dnevnog unosa (TDI, Tolerable Daily Intake) za ESBO utvrdila je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA, European Food Safety Agency). TDI za ESBO iznosi 1 mg/kg tjelesne mase (EFSA, 2004, 2006). Zakonodavstvo Europske unije (EU) i Republike Hrvatske navodi granicu specifične migracije (SML, spcific migration limit) za ESBO od 60 mg po kg hrane za sve tipove hrane i 30 mg po kg za dječju hranu (EC 2002, 2005, 2007a, 2007b ; Pravilnik 2009). Procjenu migracije ESBO-a u hrani kao što su umaci, začini i proizvodi u ulju pakirani u staklenkama s metalnim poklopcem prevučenim PVC materijalom koji sadržava ESBO, objavila je Radna grupa za aditive u hrani, arome, procesna pomagala i materijale u dodiru sa hranom (AFC, Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials in Contact with Food) Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA, 2006). Na osnovi prosječne koncentracije ESBO-a u upakiranoj hrani u staklenkama sa PVC prevučenim poklopcima, potencijalno visoki dnevni unos kod odraslih osoba procijenjen je da iznosi 0.25 mg/kg tjelesne mase/dan.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (autor)

Avatar Url Nino Dimitrov (autor)

Avatar Url Kata Galić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Dimitrov, Nino; Galić Kata; Vahčić, Nada
Znanstveno mišljenje o migraciji epoksidiranog ulja soje (ESBO) s poklopca staklenki koje sadrže tapenadu od zelenih maslina iz Hrvatske, 2012. (ostalo).
Dimitrov, N., Galić Kata & Vahčić, N. (2012) Znanstveno mišljenje o migraciji epoksidiranog ulja soje (ESBO) s poklopca staklenki koje sadrže tapenadu od zelenih maslina iz Hrvatske. Hrvatska agencija za hranu. Ostalo.
@unknown{unknown, author = {Dimitrov, Nino and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {2012}, keywords = {Epoksidirano ulje soje, ESBO, PVC, staklenke, tapenada od zelenih maslina}, title = {Znanstveno mi\v{s}ljenje o migraciji epoksidiranog ulja soje (ESBO) s poklopca staklenki koje sadr\v{z}e tapenadu od zelenih maslina iz Hrvatske}, keyword = {Epoksidirano ulje soje, ESBO, PVC, staklenke, tapenada od zelenih maslina} }
@unknown{unknown, author = {Dimitrov, Nino and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {2012}, keywords = {Epoxidised soybean oil, ESBO, PVC, jars, green olive tapenade}, title = {Scientific opinion concerning the migration of epoxidised soybean oil (ESBO) from lids of jars containing green olive tapenade from Croatia}, keyword = {Epoxidised soybean oil, ESBO, PVC, jars, green olive tapenade} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font