Pregled bibliografske jedinice broj: 700899
Znanstveno mišljenje o migraciji epoksidiranog ulja soje (ESBO) s poklopca staklenki koje sadrže tapenadu od zelenih maslina iz Hrvatske
Znanstveno mišljenje o migraciji epoksidiranog ulja soje (ESBO) s poklopca staklenki koje sadrže tapenadu od zelenih maslina iz Hrvatske, 2012. (ostalo).
CROSBI ID: 700899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanstveno mišljenje o migraciji epoksidiranog ulja soje (ESBO) s poklopca staklenki koje sadrže tapenadu od zelenih maslina iz Hrvatske
(Scientific opinion concerning the migration of epoxidised soybean oil (ESBO) from lids of jars containing green olive tapenade from Croatia)
Autori
Dimitrov, Nino ; Galić Kata ; Vahčić, Nada
Izvornik
Hrvatska agencija za hranu
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
2012
Ključne riječi
Epoksidirano ulje soje ; ESBO ; PVC ; staklenke ; tapenada od zelenih maslina
(Epoxidised soybean oil ; ESBO ; PVC ; jars ; green olive tapenade)
Sažetak
ESBO se koristi kao plastifikator (omekšalo) i stabilizator plastike kao što je poli(vinil- klorid), PVC. Konkretno, koristi se za brtvljenje metalnih poklopaca za staklenke, gdje se može naći u količini do 40% mase brtve. Prema tome, postoji mogućnost migracije u hranu tijekom procesiranja i čuvanja. ESBO se također koristi kao stabilizator omekšanih PVC prijanajućih filmova za omatanje hrane. Vrijednost dopuštenog dnevnog unosa (TDI, Tolerable Daily Intake) za ESBO utvrdila je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA, European Food Safety Agency). TDI za ESBO iznosi 1 mg/kg tjelesne mase (EFSA, 2004, 2006). Zakonodavstvo Europske unije (EU) i Republike Hrvatske navodi granicu specifične migracije (SML, spcific migration limit) za ESBO od 60 mg po kg hrane za sve tipove hrane i 30 mg po kg za dječju hranu (EC 2002, 2005, 2007a, 2007b ; Pravilnik 2009). Procjenu migracije ESBO-a u hrani kao što su umaci, začini i proizvodi u ulju pakirani u staklenkama s metalnim poklopcem prevučenim PVC materijalom koji sadržava ESBO, objavila je Radna grupa za aditive u hrani, arome, procesna pomagala i materijale u dodiru sa hranom (AFC, Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials in Contact with Food) Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA, 2006). Na osnovi prosječne koncentracije ESBO-a u upakiranoj hrani u staklenkama sa PVC prevučenim poklopcima, potencijalno visoki dnevni unos kod odraslih osoba procijenjen je da iznosi 0.25 mg/kg tjelesne mase/dan.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb