Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 700033

UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH BAKTERIJA U ČISTOJ KULTURI


Branka Markuš
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH BAKTERIJA U ČISTOJ KULTURI, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 700033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH BAKTERIJA U ČISTOJ KULTURI
(THE EFFECT OF ULTRASOUND ON THE INACTIVATION OF SELECTED BACTERIUM IN A PURE CULTURE)

Autori
Branka Markuš

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
2012

Stranica
55

Mentor
Anet Režek Jambrak

Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta; bakterije; inaktivacija; planiranje eksperimenta; metoda odzivne površine
(high intensity ultrasound; bacterium; inactivation; response surface methodology; experimental design)

Sažetak
U ovom radu željelo se istražiti kako ultrazvuk visokog intenziteta (amplitude, temperature i vremena tretiranja) djeluje na bakterije Bacillus cereus 30, Salmonella spp. 3064 i Staphylococcus aureus 3048. Pripremljene modelne suspenzije mikroorganizma u čistoj kulturi tretirane su ultrazvukom nominalne snage 600 W, pri frekvenciji od 20 kHz ultazvučnom sondom promjera 7 i 12, 7 mm. Korištene su tri amplitude (50, 75 i 100%) primjenom sondi od 7 i 12, 7 mm. Obrada ultrazvukom visokog intenziteta provodila se u trajanju od 3, 6 i 9 min pri temperaturi od 20, 40 i 60 °C. Rezultati su obrađeni statistički primjenom računalnog programa STATGRAPHICS Centurion, te metodom odzivne površine (Response Surface Methodology, RSM) i centralno kopozitnog plana pokusa (Central Composite Design, CCD) . Ispitivanjem utjecaja ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sondi od 7 i 12, 7 mm na inktivaciju bakterija u čistoj kulturi utvrđeno je da najveći utjecaj ima kombinacija čimbenika i to temperature u ovisnosti o vremenu tretiranja. Tretman kombinacijom ultrazvuka visokog intenziteta i blago povišene temperature djelovalo je najviše na inaktivaciju bakterija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anet Režek Jambrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Branka Markuš
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH BAKTERIJA U ČISTOJ KULTURI, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Branka Markuš (2012) 'UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH BAKTERIJA U ČISTOJ KULTURI', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {55}, keywords = {ultrazvuk visokog intenziteta, bakterije, inaktivacija, planiranje eksperimenta, metoda odzivne povr\v{s}ine}, title = {UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH BAKTERIJA U \v{C}ISTOJ KULTURI}, keyword = {ultrazvuk visokog intenziteta, bakterije, inaktivacija, planiranje eksperimenta, metoda odzivne povr\v{s}ine}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {55}, keywords = {high intensity ultrasound, bacterium, inactivation, response surface methodology, experimental design}, title = {THE EFFECT OF ULTRASOUND ON THE INACTIVATION OF SELECTED BACTERIUM IN A PURE CULTURE}, keyword = {high intensity ultrasound, bacterium, inactivation, response surface methodology, experimental design}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font