Pregled bibliografske jedinice broj: 700033
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH BAKTERIJA U ČISTOJ KULTURI
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH BAKTERIJA U ČISTOJ KULTURI, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 700033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH BAKTERIJA U ČISTOJ KULTURI
(THE EFFECT OF ULTRASOUND ON THE INACTIVATION OF SELECTED BACTERIUM IN A PURE CULTURE)
Autori
Branka Markuš
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2012
Stranica
55
Mentor
Anet Režek Jambrak
Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta; bakterije; inaktivacija; planiranje eksperimenta; metoda odzivne površine
(high intensity ultrasound; bacterium; inactivation; response surface methodology; experimental design)
Sažetak
U ovom radu željelo se istražiti kako ultrazvuk visokog intenziteta (amplitude, temperature i vremena tretiranja) djeluje na bakterije Bacillus cereus 30, Salmonella spp. 3064 i Staphylococcus aureus 3048. Pripremljene modelne suspenzije mikroorganizma u čistoj kulturi tretirane su ultrazvukom nominalne snage 600 W, pri frekvenciji od 20 kHz ultazvučnom sondom promjera 7 i 12, 7 mm. Korištene su tri amplitude (50, 75 i 100%) primjenom sondi od 7 i 12, 7 mm. Obrada ultrazvukom visokog intenziteta provodila se u trajanju od 3, 6 i 9 min pri temperaturi od 20, 40 i 60 °C. Rezultati su obrađeni statistički primjenom računalnog programa STATGRAPHICS Centurion, te metodom odzivne površine (Response Surface Methodology, RSM) i centralno kopozitnog plana pokusa (Central Composite Design, CCD) . Ispitivanjem utjecaja ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sondi od 7 i 12, 7 mm na inktivaciju bakterija u čistoj kulturi utvrđeno je da najveći utjecaj ima kombinacija čimbenika i to temperature u ovisnosti o vremenu tretiranja. Tretman kombinacijom ultrazvuka visokog intenziteta i blago povišene temperature djelovalo je najviše na inaktivaciju bakterija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(mentor)