Pregled bibliografske jedinice broj: 700031
ULTRAZVUČNA EKSTRAKCIJA I STABILNOST BIOAKTIVNIH SPOJEVA
ULTRAZVUČNA EKSTRAKCIJA I STABILNOST BIOAKTIVNIH SPOJEVA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 700031 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ULTRAZVUČNA EKSTRAKCIJA I STABILNOST BIOAKTIVNIH SPOJEVA
(ULTRASONIC EXTRACTION AND THE STABILITY OF BIOACTIVE COMPOUNDS)
Autori
Sara Lipovac
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2012
Stranica
28
Mentor
Anet Režek Jambrak
Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta; ekstrakcija; kavitacija; bioaktivne tvari
(ultrasound; cavitation; bioactive compounds; phenols)
Sažetak
Primjena ultrazvuka u operacijama prehrambene industrije je postala sve češća, zbog njegova nedestruktivnog učinka na hranu i mogućnosti zadržavanja nutritivne vrijednosti. S primjenom ultrazvučne tehnologije postignut je značajan napredak, kao što je povećanje prinosa bioaktivnih spojeva tijekom ekstrakcije. Bioaktivni spojevi pomažu u borbi protiv kroničnih i degenerativnih bolesti, te zaustavljaju lančane reakcije slobodnih radikala. Njihova upotreba u prehrani je, stoga od velike važnosti za naše zdravlje. Ultrazvuk potpomaže ekstrakciji kroz fenomen poznat kao kavitacija. Tijekom ekstrakcije, to dovodi do daljnjeg raspada stanične membrane i povećanja difuzije. Problem kod primjene ultrazvuka pri ekstrakciji može biti izrazito visoka temperatura (5000K) koja može degradirati fenolne komponente. Ovaj rad će ispitati učinkovitost ultrazvučne ekstrakcije i njen utjecaj na stabilnost bioaktivnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(mentor)