Pregled bibliografske jedinice broj: 699983
Utjecaj ultrazvuka visoke snage na fizikalno-kemijske karakteristike barijernih filmova za pakiranje hrane
Utjecaj ultrazvuka visoke snage na fizikalno-kemijske karakteristike barijernih filmova za pakiranje hrane, 2014., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 699983 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visoke snage na fizikalno-kemijske karakteristike barijernih filmova za pakiranje hrane
(HIGH POWER ULTRASOUND IMPACT ON THE PHYSICO- CHEMICAL CHARACTERISTICS OF BARRIER FILMS AIMED FOR FOOD PACKAGING)
Autori
Ščetar, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.05
Godina
2014
Stranica
156
Mentor
Galić, Kata ; Režek Jambrak, Anet
Ključne riječi
polipropilen; ultrazvuk; propusnost; pakiranje hrane
(polypropylene; ultrasound; permeability; food packaging)
Sažetak
Istražen je utjecaj ultrazvuka (sonifikacija) na parametre propusnosti (koeficijent permeabilnost, topljivosti i difuzije) kisika kroz barijerne materijale namjenjene za pakiranje hrane. Istraživanja su provedena na dva biaksijalno orijentirana polipropilenska filma (BOPP), s akrilnim i poli(viniliden-kloridnim) barijernim premazom (BOPPAcPVDC) i koekstrudirang polipropilena (BOPPcoex). Prikazan je fizikalno- kemijski profil uzoraka primjenom goniometrije, termogravimetrijske analize (TGA), razlikovne pretražne kalorimetrije (DSC), infracrvene spektroskopije s Fourierovom transformacijom (FTIR), spektrofotometrije (UV/VIS) i pretražne elektronske mikroskopije u uvjetima okoliša (ESEM). Utvrđeno je da se u istraživanim uzorcima propusnost kisika povećava sa povećanjem temperature (20 °C < 40 °C < 60 °C). Najveći utjecaj na propusnost kisika kod oba istraživana BOPP uzorka, ima tretman ultrazvuka visoke snage (UZVS) pri amplitudi od 100% tijekom 6 minuta. Međutim BOPP uzorci pokazuju različitu osjetljivost pri nižem intenzitetu UZVS tretmana. Nadalje, UZVS tretman nije uzrokovao morfološke promjene kod istraživanih BOPP uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-1252971-2805 - Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (Galić, Kata, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb