Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 699983

Utjecaj ultrazvuka visoke snage na fizikalno-kemijske karakteristike barijernih filmova za pakiranje hrane


Ščetar, Mario
Utjecaj ultrazvuka visoke snage na fizikalno-kemijske karakteristike barijernih filmova za pakiranje hrane, 2014., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 699983 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visoke snage na fizikalno-kemijske karakteristike barijernih filmova za pakiranje hrane
(HIGH POWER ULTRASOUND IMPACT ON THE PHYSICO- CHEMICAL CHARACTERISTICS OF BARRIER FILMS AIMED FOR FOOD PACKAGING)

Autori
Ščetar, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.05

Godina
2014

Stranica
156

Mentor
Galić, Kata ; Režek Jambrak, Anet

Ključne riječi
polipropilen; ultrazvuk; propusnost; pakiranje hrane
(polypropylene; ultrasound; permeability; food packaging)

Sažetak
Istražen je utjecaj ultrazvuka (sonifikacija) na parametre propusnosti (koeficijent permeabilnost, topljivosti i difuzije) kisika kroz barijerne materijale namjenjene za pakiranje hrane. Istraživanja su provedena na dva biaksijalno orijentirana polipropilenska filma (BOPP), s akrilnim i poli(viniliden-kloridnim) barijernim premazom (BOPPAcPVDC) i koekstrudirang polipropilena (BOPPcoex). Prikazan je fizikalno- kemijski profil uzoraka primjenom goniometrije, termogravimetrijske analize (TGA), razlikovne pretražne kalorimetrije (DSC), infracrvene spektroskopije s Fourierovom transformacijom (FTIR), spektrofotometrije (UV/VIS) i pretražne elektronske mikroskopije u uvjetima okoliša (ESEM). Utvrđeno je da se u istraživanim uzorcima propusnost kisika povećava sa povećanjem temperature (20 °C < 40 °C < 60 °C). Najveći utjecaj na propusnost kisika kod oba istraživana BOPP uzorka, ima tretman ultrazvuka visoke snage (UZVS) pri amplitudi od 100% tijekom 6 minuta. Međutim BOPP uzorci pokazuju različitu osjetljivost pri nižem intenzitetu UZVS tretmana. Nadalje, UZVS tretman nije uzrokovao morfološke promjene kod istraživanih BOPP uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-1252971-2805 - Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (Galić, Kata, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anet Režek Jambrak (mentor)

Avatar Url Kata Galić (mentor)

Avatar Url Mario Ščetar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ščetar, Mario
Utjecaj ultrazvuka visoke snage na fizikalno-kemijske karakteristike barijernih filmova za pakiranje hrane, 2014., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ščetar, M. (2014) 'Utjecaj ultrazvuka visoke snage na fizikalno-kemijske karakteristike barijernih filmova za pakiranje hrane', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}\v{c}etar, Mario}, year = {2014}, pages = {156}, keywords = {polipropilen, ultrazvuk, propusnost, pakiranje hrane}, title = {Utjecaj ultrazvuka visoke snage na fizikalno-kemijske karakteristike barijernih filmova za pakiranje hrane}, keyword = {polipropilen, ultrazvuk, propusnost, pakiranje hrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}\v{c}etar, Mario}, year = {2014}, pages = {156}, keywords = {polypropylene, ultrasound, permeability, food packaging}, title = {HIGH POWER ULTRASOUND IMPACT ON THE PHYSICO- CHEMICAL CHARACTERISTICS OF BARRIER FILMS AIMED FOR FOOD PACKAGING}, keyword = {polypropylene, ultrasound, permeability, food packaging}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font