Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 699846

POLIFENOLNI SPOJEVI U PLODOVIMA DIVLJIH TIPOVA ROGAČA S DALMATINSKE OBALE I OTOKA


Popović, Katarina
POLIFENOLNI SPOJEVI U PLODOVIMA DIVLJIH TIPOVA ROGAČA S DALMATINSKE OBALE I OTOKA, 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 699846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
POLIFENOLNI SPOJEVI U PLODOVIMA DIVLJIH TIPOVA ROGAČA S DALMATINSKE OBALE I OTOKA
(POLYPHENOLIC COMPOUNDS IN WILD VARIETES CAROB PODS OF DALMATIAN COST AND ISLANDS)

Autori
Popović, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.04

Godina
2014

Stranica
47

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
rogač; polifenoli; flavonoidi; tanini
(carob; polyphenols; flavonoids; tannins)

Sažetak
Rogač (Ceratonia siliqua L.) je samonikla biljka ovih prostora koja je imala široku primjenu kao namirnica, ali i u narodnoj medicini. Tokom 20-tog stoljeća, rogač je u tom smislu u potpunosti zanemaren, organizirani nasadi rogača ne postoje, a samonikla staništa su zapuštena i sve malobrojnija. Nasuprot tome, u velikom broju mediteranskih zemalja uzgoj i prerada rogača predstavljaju važnu gospodarsku granu. Rogač se koristi u prehrambenoj industriji, ali zbog visokog udjela bioaktivnih sastavnica uglavnom polifenolnog tipa, sve se više istražuje i mogućnost njegove primjene u razvoju novih nutraceutika. Cilj ovog diplomskog rada bio je analizirati mahune divljih sorti rogača prikupljenih na 14 različitih lokacija na dalmatinskoj obali i otocima. Rezultati istraživanja pokazali su da postoje statistički značajne razlike u udjelu polifenola i tanina te DPPH antiradikalnoj učinkovitosti plodova rogača prikupljenih na različitim lokacijama što može biti posljedica razlike u geoklimatskim uvjetima, genotipu ili kombinacije tih dvaju utjecaja. Najveće količine polifenola kao i najveća antioksidacijska učinkovitost određeni su u uzorcima prikupljenim na lokacijama na otocima ili krajnjem jugu obalnog područja. Značajna korelacija između udjela ukupnih fenola i antiradikalne učinkovitosti ploda rogača ukazuje na značajan doprinos polifenolnih spojeva antioksidacijskoj aktivnosti ploda dok je nedostatak korelacije između udjela tanina i antioksidacijske aktivnosti vjerojatno posljedica male steričke dostupnosti DPPH radikala i veličine molekule tanina. Rezultati ovog istraživanja prvi su podaci o udjelu bioaktivnih sastavnica u plodovima naših divljih sorti rogača. Vrlo visoke koncentracije i aktivnost uzoraka s pojedinih lokacija ukazuju na potrebu daljnjeg istraživanja kemijskih i morfoloških karakteristika naših divljih sorti, a u cilju zaštite te revitalizacije uzgoja i iskorištavanja ove tradicionalne kulture.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija

Napomena
Diplomski rad



POVEZANOST RADA


Projekti:
006-1130475-0159 - Funkcionalna hrana-dijetetski proizvodi na bazi žitarica (Vedrina-Dragojević, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Popović, Katarina
POLIFENOLNI SPOJEVI U PLODOVIMA DIVLJIH TIPOVA ROGAČA S DALMATINSKE OBALE I OTOKA, 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Popović, K. (2014) 'POLIFENOLNI SPOJEVI U PLODOVIMA DIVLJIH TIPOVA ROGAČA S DALMATINSKE OBALE I OTOKA', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Katarina}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {roga\v{c}, polifenoli, flavonoidi, tanini}, title = {POLIFENOLNI SPOJEVI U PLODOVIMA DIVLJIH TIPOVA ROGA\v{C}A S DALMATINSKE OBALE I OTOKA}, keyword = {roga\v{c}, polifenoli, flavonoidi, tanini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Katarina}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {carob, polyphenols, flavonoids, tannins}, title = {POLYPHENOLIC COMPOUNDS IN WILD VARIETES CAROB PODS OF DALMATIAN COST AND ISLANDS}, keyword = {carob, polyphenols, flavonoids, tannins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font