Pregled bibliografske jedinice broj: 697602
Ostaci piretroida u hrani i na predmetima opće uporabe nakon provedenih mjera dezinsekcije
Ostaci piretroida u hrani i na predmetima opće uporabe nakon provedenih mjera dezinsekcije // Zbornik Radova 24. Znanstveno Stručno Edukativni Seminar DDD i ZUPP 2011: Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih
Lahti, 2012. str. 61-72 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 697602 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ostaci piretroida u hrani i na predmetima opće uporabe nakon provedenih mjera dezinsekcije
(Pyrethroid residues on food and objects of general use after implementation of disinsection)
Autori
Bosilj, Marin ; Jurak, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik Radova 24. Znanstveno Stručno Edukativni Seminar DDD i ZUPP 2011: Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih
/ - Lahti, 2012, 61-72
ISBN
978-953-7247-18-8
Skup
Seminar DDD i ZUPP 2011: Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska; Split, Hrvatska, 20.03.2014. - 23.03.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ostaci; piretroidi; dezinsekcija; hrana; predmeti opće upotrebe.
(pesticide residues; pyrethroid; disinfestation; food; objects of general use.)
Sažetak
Sažetak Postupci dezinsekcije često u praksi nisu provođeni u skladu sa zakonom, mjerodavnim pravilnicima i u skladu sa stručnim normama iz raznih razloga, objektivnih i subjektivnih. Obično jedno piše u pravilniku, a drugo se radi u praksi. Tretirajući prostore i površine određeni dio insekticida završava na neciljanim površinama i predmetima, kao i na hrani koja nije adekvatno zaštićena. Cilj istraživanja je utvrditi ima li nakon provedene dezinsekcije ostataka insekticida piretroida na hrani, površinama i predmetima opće uporabe, kao i ukazivanje na nedovoljno istraživanje ostataka pesticida kao produkta njihovog korištenja u javnom zdravstvu i komunalnoj higijeni. Ukupno je analiziran 51 uzorak, od toga 32 uzorka voća i povrća, 17 uzoraka predmeta opće uporabe i dvije posudice koje su imitirale radnu površinu. Od 32 analizirana uzorka hrane samo 3 uzorka su bez ostataka pesticida, a 12 namirnica ima ostatke cipermetrina iznad MDK. Od 7 uzoraka predmeta opće upotrebe koji su uzeti dan nakon dezinsekcije kada su već bili u procesu upotrebe samo je 1 imao ostatak cipermetrina. Predmete koji su bili izloženi možemo podijeliti u dvije grupe: predmete namjerno izložene i predmete zaštićene na način kako se to radi u praksi (prekriveni plahtama i sl.). Na predmetu koji je bio zaštićen plahtom detektiran je ostatak cipermetrina 0, 139 ng/ul, a koji nije bio zaštićen detektiran je ostatak cipermetrina od 5, 789 ng/ul. Od 9 predmeta koji su namjerno izloženi samo u jednom nisu detektirani ostaci cipermetrina. U ostalih 8 predmeta detektirani su ostaci u vrlo visokim količinama. Najveći ostaci cipermetrina su izmjereni na posudicama koje su imitirale radne površine i ti su ostaci više stotina puta veći nego na ostalim predmetima opće uporabe. Prije svega treba obratiti veliku pozornost na edukaciju izvoditelja DDD mjera s težištem na ukazivanje opasnosti koje prijete od ostataka pesticida s naglaskom da to nisu zanemarive količine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Profili:
Gordana Jurak
(autor)