Pregled bibliografske jedinice broj: 697071
Određivanje nitrata u povrću tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
Određivanje nitrata u povrću tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti // 2. Hrvatski kongres prevetivne medicine i unaprijeđenja zdravlja
Zagreb, 2010. str. 90-90 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 697071 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje nitrata u povrću tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
(Determination of nitrate in vegetables high performance liquid chromatography)
Autori
Bevardi, Martina ; Barušić, Lidija ; Jurak, Gordana ; Budeč, Maja.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
2. Hrvatski kongres prevetivne medicine i unaprijeđenja zdravlja
/ - Zagreb, 2010, 90-90
Skup
2. Hrvatski kongres prevetivne medicine i unaprijeđenja zdravlja
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.10.2010. - 16.10.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
nitrati ; HPLC ; povrće
(nitrates ; HPLC ; vegetables)
Sažetak
Nitrati su grupe spojeva koje, osim što pripadaju kategoriji aditiva u mesnim proizvodima, mogu se naći kao kontaminanti u zelenom povrću poput špinata i zelene salate. U navedenu hranu dolaze kao posljedica tretiranja tla dušičnim gnojivima. Postoje indikacije da povećano uzimanje nitrata/nitrita i nastanak nitrozamina može imati za posljedicu razvoj karcinoma gastointestinalnog
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"