Pregled bibliografske jedinice broj: 696796
Utjecaj temperature vode za rehidraciju na udio mikroelemenata u zamjenskoj hrani za dojenčad
Utjecaj temperature vode za rehidraciju na udio mikroelemenata u zamjenskoj hrani za dojenčad // 12. konferenciju medicinskih sestara i tehničara "Izazovi suvremenog sestrinstva : zbornik radova / Mara Županić, Mara ; Turuk, Vesna (ur.).
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2012. (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 696796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature vode za rehidraciju na udio mikroelemenata u zamjenskoj hrani za dojenčad
(Effect of temperature on the water for rehydration proportion of trace elements in the replacement foods for infants)
Autori
Filipović-Vrhovac, Ivana ; Bošnir, Jasna ; Racz, Aleksandar ; Antolić, Slavko ; Puntarić, Dinko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
12. konferenciju medicinskih sestara i tehničara "Izazovi suvremenog sestrinstva : zbornik radova
/ Mara Županić, Mara ; Turuk, Vesna - Zagreb : Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2012
ISBN
9789536239337
Skup
Konferencija medicinskih sestara i tehničara Izazovi suvremenog sestrinstva (12 ; 2012)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 29.03.2012. - 31.03.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hrana za dojenčad; mikroelement; dnevni unos; temperatura; ICP -MS
(food for infants; a trace element; daily intake; temperature; ICP-MS)
Sažetak
Kako temperatura vode korištene za rehidrataciju proizvoda navodno može imati negativan utjecaj na nutritivni sastav hrane, ispitan je utjecaj različitih temperatura na mikroelementarni sastav. Korištene su temperature pripreme obroka prema uputi proizvođača i ESPGHAN (<50ºC) i prema preporuci SZO (70ºC) za sigurnu pripremu obroka za dojenčad. Ovim istraživanjem dokazano je da temperatura vode za rehidrataciju ne utječe na udjel ispitivanih elemenata, što pokazuje da se preporuka WHO o sigurnoj pripremi obroka može i mora koristiti bez bojazni da će korištenje vode više temperature uzrokovati smanjenja udjela mikroelemenata, uz istovremenu osiguranu zaštitu dojenčadi od infekcije E. sakazakii, što je posebno važan podatak patronažnim sestrama na terenu u uvjetima s nižim sanitarno higijenskim prilikama
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Dinko Puntarić
(autor)
Aleksandar Racz
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Jasna Bošnir
(autor)