Pregled bibliografske jedinice broj: 696606
ANTIOKSIDANSI U OČUVANJU ZDRAVLJA ŽIVOTINJA I KVALITETE ANIMALNIH NAMIRNICA EUROPSKE UNIJE
ANTIOKSIDANSI U OČUVANJU ZDRAVLJA ŽIVOTINJA I KVALITETE ANIMALNIH NAMIRNICA EUROPSKE UNIJE, 2013. (ostalo).
CROSBI ID: 696606 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIOKSIDANSI U OČUVANJU ZDRAVLJA ŽIVOTINJA I KVALITETE ANIMALNIH NAMIRNICA EUROPSKE UNIJE
(ANTIOXIDANTS IN PRESERVATION OF ANIMAL HEALTH AND OF ANIMAL FOODSTUFFS QUALITY)
Autori
Milinković-Tur, Suzana ; Žura Žaja, Ivona
Izvornik
KATALOG AGRO ARCA 6. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA, EKO IDEJA, PROIZVODA I TEHNOLOGIJA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
2013
Ključne riječi
antioksidansi; zdravlje; krv; tkiva; animalne namirnice
(antioxidants; health; blood; tissue; animal foodstuffs)
Sažetak
Životinjski organizam nalazi se pod stalnim djelovanjem slobodnih radikala koji nastaju tijekom normalnih metaboličkih procesa. Prekomjerno stvaranje slobodnih radikala može dovesti do oštećenja svih staničnih struktura i makromolekula, a jednom pokrenute promjene dovode do lančanih reakcija koje mogu rezultirati degenerativnim promjenama i mnogobrojnim bolestima. Razvoj specifičnog antioksidacijskog sustava obrane od štetnog djelovanja slobodnih radikala omogućio je organizmima da opstanu u sredini bogatoj kisikom. Antioksidacijski enzimi i neenzimske molekule sprečavaju stvaranje i/ili odstranjuju već stvorene slobodne radikale te sprečavaju širenje lančanih reakcija. Osjetljiva ravnoteža između oksidansa i antioksidansa odgovorna je za regulaciju mnogih fizioloških procesa, a narušavanjem ravnoteže može doći do oksidacijskog stresa. Budući da antioksidacijski sustav ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja, proizvodnih i reprodukcijskih svojstava životinja cilj ovoga projekta bio je pobliže istražiti oksidacijsko-antioksidacijske procese kod različitih životinjskih vrsta (perad, preživači, svinje, konji) u različitim fiziološkim (dob, spol, gravidnost, laktacija, tov) i stresnim uvjetima (gladovanje, zračenje) te u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su meso i mlijeko. Nadalje, cilj istraživanja bio je uočiti potencijalne pokazatelje oksidacijskog stresa koji bi se mogli koristiti u ranoj dijagnostici poremećaja zdravstvenog stanja životinja, prosudbi i poboljšanju njihovih proizvodnih i reprodukcijskih svojstava, kao i održivosti namirnica životinjskog podrijetla. Rezultati istraživanja pobliže su objasnili povezanost prisustva antioksidansa u hrani s oksidacijskim procesima i antioksidacijskim sustavom tijekom uzgoja, kao i učinak stresa potaknutog gladovanjem na antioksidacijska svojstva pilenki i pjetlića. Nadalje, rezultati istraživanja ukazali su na povezanost prirodnih antioksidansa u krmnim smjesama sa zdravljem životinja, proizvodnim svojstvima te kvalitetom i održivosti mesa kao namirnice. Dobivena saznanja mogu veterinarima i tehnolozima ukazati na nedostatke u proizvodnji te mogu naći svoju primjenu u proizvodnji “obogaćene ili funkcionalne hrane”.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Milinković-Tur, Suzana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb