Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 694781

Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda


Vulić, Ana; Perši, Nina; Vahčić, Nada; Hengl, Brigita; Gross-Bošković, Andrea; Jurković, Martina; Kovačević, Dragan; Pleadin, Jelka
Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 106-112 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 694781 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda
(Assessment of possible exposure to ochratoxin A through consumption of contaminated meat products)

Autori
Vulić, Ana ; Perši, Nina ; Vahčić, Nada ; Hengl, Brigita ; Gross-Bošković, Andrea ; Jurković, Martina ; Kovačević, Dragan ; Pleadin, Jelka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16 (2014), 2; 106-112

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
okratoksin A ; mesni proizvodi ; izloženost ; Tolerable Weekly Intake ; ELISA
(ochratoksin A ; meat products ; exsposure ; Tolerable Weekly Intake ; ELISA)

Sažetak
Okratoksin A je sekundarni toksični metabolit kojeg proizvode plijesni rodova Aspergillus i Penicillium. Podaci ukazuju na učestalu kontaminaciju okratoksinom A žitarica i proizvoda od žita te posljedično moguću kontaminaciju mesa i mesnih proizvoda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi moguću razinu izloženosti potrošača okratoksinu A konzumiranjem tradicionalnih mesnih proizvoda kontaminiranim ovih toksinom. Uzimajući u obzir prehrambene navike i koncentracije okratoksina A u različitim mesnim proizvodima dobivenim iz sirovina tretiranih životinja, procijenjena je moguća izloženost okratoksinu A. Dobiveni rezultati pokazali su da je vjerojatnost izlaganja okratoksinu A u dozi koja je iznad TWI (120 ng/kg TM tjedno) vrlo niska. Podaci su pokazali da bi samo konzumiranjem pancete 0, 8% populacije bilo izloženo okratoksina A u dozi koja je iznad TWI vrijednosti od 120 ng/g TM tjedno, a koja je definirana od strane EFSA. Podaci za kulen, slavonsku kobasicu, šunku i dimljena rebra ukazuju da je mala vjerojatnost da će stanovništvo (prosječne tjelesne mase 70 kg) biti izloženo okratoksinu A u dozama većim od TWI ako konzumira kontaminirane proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Napomena
Rad je napisan na hrvatskom jeziku, str. 138-144 i na engleskom jeziku, str. 169-175



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vulić, Ana; Perši, Nina; Vahčić, Nada; Hengl, Brigita; Gross-Bošković, Andrea; Jurković, Martina; Kovačević, Dragan; Pleadin, Jelka
Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 106-112 (recenziran, članak, znanstveni)
Vulić, A., Perši, N., Vahčić, N., Hengl, B., Gross-Bošković, A., Jurković, M., Kovačević, D. & Pleadin, J. (2014) Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2), 106-112.
@article{article, author = {Vuli\'{c}, Ana and Per\v{s}i, Nina and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Hengl, Brigita and Gross-Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea and Jurkovi\'{c}, Martina and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Pleadin, Jelka}, year = {2014}, pages = {106-112}, keywords = {okratoksin A, mesni proizvodi, izlo\v{z}enost, Tolerable Weekly Intake, ELISA}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Procjena mogu\'{c}e izlo\v{z}enosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda}, keyword = {okratoksin A, mesni proizvodi, izlo\v{z}enost, Tolerable Weekly Intake, ELISA} }
@article{article, author = {Vuli\'{c}, Ana and Per\v{s}i, Nina and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Hengl, Brigita and Gross-Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea and Jurkovi\'{c}, Martina and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Pleadin, Jelka}, year = {2014}, pages = {106-112}, keywords = {ochratoksin A, meat products, exsposure, Tolerable Weekly Intake, ELISA}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Assessment of possible exposure to ochratoxin A through consumption of contaminated meat products}, keyword = {ochratoksin A, meat products, exsposure, Tolerable Weekly Intake, ELISA} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font