Pregled bibliografske jedinice broj: 694781
Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda
Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 106-112 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 694781 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda
(Assessment of possible exposure to ochratoxin A through consumption of contaminated meat products)
Autori
Vulić, Ana ; Perši, Nina ; Vahčić, Nada ; Hengl, Brigita ; Gross-Bošković, Andrea ; Jurković, Martina ; Kovačević, Dragan ; Pleadin, Jelka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16
(2014), 2;
106-112
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
okratoksin A ; mesni proizvodi ; izloženost ; Tolerable Weekly Intake ; ELISA
(ochratoksin A ; meat products ; exsposure ; Tolerable Weekly Intake ; ELISA)
Sažetak
Okratoksin A je sekundarni toksični metabolit kojeg proizvode plijesni rodova Aspergillus i Penicillium. Podaci ukazuju na učestalu kontaminaciju okratoksinom A žitarica i proizvoda od žita te posljedično moguću kontaminaciju mesa i mesnih proizvoda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi moguću razinu izloženosti potrošača okratoksinu A konzumiranjem tradicionalnih mesnih proizvoda kontaminiranim ovih toksinom. Uzimajući u obzir prehrambene navike i koncentracije okratoksina A u različitim mesnim proizvodima dobivenim iz sirovina tretiranih životinja, procijenjena je moguća izloženost okratoksinu A. Dobiveni rezultati pokazali su da je vjerojatnost izlaganja okratoksinu A u dozi koja je iznad TWI (120 ng/kg TM tjedno) vrlo niska. Podaci su pokazali da bi samo konzumiranjem pancete 0, 8% populacije bilo izloženo okratoksina A u dozi koja je iznad TWI vrijednosti od 120 ng/g TM tjedno, a koja je definirana od strane EFSA. Podaci za kulen, slavonsku kobasicu, šunku i dimljena rebra ukazuju da je mala vjerojatnost da će stanovništvo (prosječne tjelesne mase 70 kg) biti izloženo okratoksinu A u dozama većim od TWI ako konzumira kontaminirane proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
Napomena
Rad je napisan na hrvatskom jeziku, str. 138-144 i na engleskom jeziku, str. 169-175
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Andrea Gross-Bošković
(autor)
Brigita Hengl
(autor)
Nada Vahčić
(autor)
Dragan Kovačević
(autor)
Ana Vulić
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Nina Kudumija
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record