Pregled bibliografske jedinice broj: 694631
Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke
Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 1; 54-60 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 694631 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke
(The application of Halal standard HRN BAS 1049:2010 prerequisites at the livestock slaughterhouse)
Autori
Dugonjić, Aldin ; Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Šušnić, Saša ; Levanić, Davor
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16
(2014), 1;
54-60
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
HRN BAS 1049:2010; halal; klaonica krupne stoke
(HRN BAS 1049:2010; halal; livestock slaughterhouse)
Sažetak
Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke uvjetovana je certificiranjem od strane Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Uspješna implementacija zahtjeva halal norme potvrđena je certifikacijskim auditom i izdavanjem halal certifikata od strane Centra za certificiranje halal kvalitete. Obredno klanje takovog tipa nije u suprotnosti sa važećom legislativom, budući da se primjenjuje i u skladu s važećim propisima o Zakonu o zaštiti životinja (NN br. 135/06) i Pravilnikom o zaštiti životinja pri klanju i usmrćivanju (NN br. 39/08). Definirano je ukupno 9 HrCCP (haram kritičnih kontrolnih točaka) točaka: tov i nabava stoke, stoka u stočnom depou, prijem stoke na halal klanje, halal klanje, iskrvarenje nakon halal klanja, obrada, skladištenje, otprema, pranje i sanitacija objekta. Također je propisano postupanje i prevencija na svaku HrCPP, kao i korektivne mjere koje se poduzimaju u slučaju oharamljenja na definirane točke o čemu se vodi detaljna dokumentacija. Dobru proizvođačku praksu halal klanja moguće je primijeniti na vrlo sličnim principima sustava HACCP-a.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts