Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 694631

Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke


Dugonjić, Aldin; Uršulin-Trstenjak, Natalija; Šušnić, Saša; Levanić, Davor
Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 1; 54-60 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 694631 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke
(The application of Halal standard HRN BAS 1049:2010 prerequisites at the livestock slaughterhouse)

Autori
Dugonjić, Aldin ; Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Šušnić, Saša ; Levanić, Davor

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16 (2014), 1; 54-60

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
HRN BAS 1049:2010; halal; klaonica krupne stoke
(HRN BAS 1049:2010; halal; livestock slaughterhouse)

Sažetak
Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke uvjetovana je certificiranjem od strane Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Uspješna implementacija zahtjeva halal norme potvrđena je certifikacijskim auditom i izdavanjem halal certifikata od strane Centra za certificiranje halal kvalitete. Obredno klanje takovog tipa nije u suprotnosti sa važećom legislativom, budući da se primjenjuje i u skladu s važećim propisima o Zakonu o zaštiti životinja (NN br. 135/06) i Pravilnikom o zaštiti životinja pri klanju i usmrćivanju (NN br. 39/08). Definirano je ukupno 9 HrCCP (haram kritičnih kontrolnih točaka) točaka: tov i nabava stoke, stoka u stočnom depou, prijem stoke na halal klanje, halal klanje, iskrvarenje nakon halal klanja, obrada, skladištenje, otprema, pranje i sanitacija objekta. Također je propisano postupanje i prevencija na svaku HrCPP, kao i korektivne mjere koje se poduzimaju u slučaju oharamljenja na definirane točke o čemu se vodi detaljna dokumentacija. Dobru proizvođačku praksu halal klanja moguće je primijeniti na vrlo sličnim principima sustava HACCP-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Dugonjić, Aldin; Uršulin-Trstenjak, Natalija; Šušnić, Saša; Levanić, Davor
Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 1; 54-60 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Dugonjić, A., Uršulin-Trstenjak, N., Šušnić, S. & Levanić, D. (2014) Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (1), 54-60.
@article{article, author = {Dugonji\'{c}, Aldin and Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Sa\v{s}a and Levani\'{c}, Davor}, year = {2014}, pages = {54-60}, keywords = {HRN BAS 1049:2010, halal, klaonica krupne stoke}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke}, keyword = {HRN BAS 1049:2010, halal, klaonica krupne stoke} }
@article{article, author = {Dugonji\'{c}, Aldin and Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Sa\v{s}a and Levani\'{c}, Davor}, year = {2014}, pages = {54-60}, keywords = {HRN BAS 1049:2010, halal, livestock slaughterhouse}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {The application of Halal standard HRN BAS 1049:2010 prerequisites at the livestock slaughterhouse}, keyword = {HRN BAS 1049:2010, halal, livestock slaughterhouse} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font