Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 694570

Sva lica čokolade


Giacometti, Jasminka
Sva lica čokolade // 12. festival znanosti | valovi
Rijeka, Hrvatska, 2014. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 694570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sva lica čokolade
(All sides of chocolate)

Autori
Giacometti, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
12. festival znanosti | valovi

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 07.04.2014. - 11.04.2014

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Kakao; Proizvodnja kakao zrna; Tržište; Polifenoli; Učinak na zdravlje
(Cocoa; Cocoa production chain; Cocoa market; Polyphenols; Cocoa health effects)

Sažetak
Kakao i čokolada imaju mnoga lica, a zadatak znanosti i tehnologije je povezati tradiciju s novim zahtjevima društva u mnogim područjima koja uključuju znanost o hrani, medicinu, turizam i gospodarstvo. Kakao, ključni sastojak čokolade, pronađen je u području Amazone prije 4.000 godina. Uzgoj, uporaba i kulturna antropologija povezuje kakao s narodima Srednje Amerike, otkuda potječu i nalazišta keramičkog posuđa koja su služila za pripremu napitka od kakaa (1900. – 900. p. n. e.). Konzumacija kakao-napitka povezuje se s narodom Olmec, međutim, arheološka nalazišta naroda pre-Olmec potvrđuju da je kakao-napitak korišten i daleko prije 1900. godine prije Krista. Kakao je značajno obilježio kulture naroda Azteka i Maya, a dolaskom Španjolaca i prenošenjem zrna kakaa u Europu i ondje započinje njegova prerada u čokoladu. Danas je proizvodnja kakaova zrna važna gospodarska grana u mnogim državama ekvatorijalnog područja, proizvodnja proizvoda od kakaa vrlo razvijena grana prerađivačke prehrambene industrije, a tržište tih proizvoda bitan ekonomski pokazatelj. Čokolada i proizvodi od kakaa su funkcionalna hrana i izvor nutraceutika, s primjenom u prevenciji bolesti. Isto tako, kakao je u modernom i elitnom turizmu dio koji može obogatiti turističku ponudu (wellness, tretmani za anti-aging, detox itd.). Danas bi nam nesumnjivo život bio gorči da nema čokolade i drugih proizvoda od kakaa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Giacometti, Jasminka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju

Profili:

Avatar Url Jasminka Giacometti (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Giacometti, Jasminka
Sva lica čokolade // 12. festival znanosti | valovi
Rijeka, Hrvatska, 2014. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
Giacometti, J. (2014) Sva lica čokolade. U: 12. festival znanosti | valovi.
@article{article, author = {Giacometti, Jasminka}, year = {2014}, keywords = {Kakao, Proizvodnja kakao zrna, Tr\v{z}i\v{s}te, Polifenoli, U\v{c}inak na zdravlje}, title = {Sva lica \v{c}okolade}, keyword = {Kakao, Proizvodnja kakao zrna, Tr\v{z}i\v{s}te, Polifenoli, U\v{c}inak na zdravlje}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@article{article, author = {Giacometti, Jasminka}, year = {2014}, keywords = {Cocoa, Cocoa production chain, Cocoa market, Polyphenols, Cocoa health effects}, title = {All sides of chocolate}, keyword = {Cocoa, Cocoa production chain, Cocoa market, Polyphenols, Cocoa health effects}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font