Pregled bibliografske jedinice broj: 694570
Sva lica čokolade
Sva lica čokolade // 12. festival znanosti | valovi
Rijeka, Hrvatska, 2014. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 694570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sva lica čokolade
(All sides of chocolate)
Autori
Giacometti, Jasminka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Skup
12. festival znanosti | valovi
Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 07.04.2014. - 11.04.2014
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Kakao; Proizvodnja kakao zrna; Tržište; Polifenoli; Učinak na zdravlje
(Cocoa; Cocoa production chain; Cocoa market; Polyphenols; Cocoa health effects)
Sažetak
Kakao i čokolada imaju mnoga lica, a zadatak znanosti i tehnologije je povezati tradiciju s novim zahtjevima društva u mnogim područjima koja uključuju znanost o hrani, medicinu, turizam i gospodarstvo. Kakao, ključni sastojak čokolade, pronađen je u području Amazone prije 4.000 godina. Uzgoj, uporaba i kulturna antropologija povezuje kakao s narodima Srednje Amerike, otkuda potječu i nalazišta keramičkog posuđa koja su služila za pripremu napitka od kakaa (1900. – 900. p. n. e.). Konzumacija kakao-napitka povezuje se s narodom Olmec, međutim, arheološka nalazišta naroda pre-Olmec potvrđuju da je kakao-napitak korišten i daleko prije 1900. godine prije Krista. Kakao je značajno obilježio kulture naroda Azteka i Maya, a dolaskom Španjolaca i prenošenjem zrna kakaa u Europu i ondje započinje njegova prerada u čokoladu. Danas je proizvodnja kakaova zrna važna gospodarska grana u mnogim državama ekvatorijalnog područja, proizvodnja proizvoda od kakaa vrlo razvijena grana prerađivačke prehrambene industrije, a tržište tih proizvoda bitan ekonomski pokazatelj. Čokolada i proizvodi od kakaa su funkcionalna hrana i izvor nutraceutika, s primjenom u prevenciji bolesti. Isto tako, kakao je u modernom i elitnom turizmu dio koji može obogatiti turističku ponudu (wellness, tretmani za anti-aging, detox itd.). Danas bi nam nesumnjivo život bio gorči da nema čokolade i drugih proizvoda od kakaa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Giacometti, Jasminka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju
Profili:
Jasminka Giacometti
(autor)