Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 694101

Pojavnost okratoksina a u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina


Ćubela, Dubravka
Pojavnost okratoksina a u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina, 2014., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 694101 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pojavnost okratoksina a u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina
(Ochratoxin a prevalence in white, red and dessert wines)

Autori
Ćubela, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.04

Godina
2014

Stranica
60

Mentor
Markov, Ksenija

Ključne riječi
vino; okratoksin A; validacija metode; ELISA
(wine; ochratoxin A; method validation; ELISA)

Sažetak
Najtoksičniji predstavnik skupine okratoksina je okratoksin A (OTA). Kao sekundarni metabolit plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium snažan je mikotoksin s hepatotoksičnim, nefrotoksičnim, kancerogenim i imunosupresivnim djelovanjem. Procijenjena izloženost okratoksinu A u zemljama EU je od 0, 13 do 4, 6 ng/kg tjelesne mase po danu. Vino je drugi po redu izvor ljudske izloženosti okratoksinu A u Europi. Da bi se analiza mikotoksina u laboratoriju mogla provesti potrebno je zadovoljiti određene parametre koji se odnose na validaciju metode namjenjene analizi mikotoksina. Osim službenih, validiranih analitičkih metoda za mikotoksine baziranih na načelima kromatogarafije, danas su orijentacijski testovi postali standardni alat za brzo praćenje okratoksina A, posebno za potrebe monitoringa. Jedan od takvih testova je ELISA (engl.Enzyme-linked immunosorbent assay) test. Unatoč velikom utjecaju matriksa i lažno pozitivnih rezultata, prednost ELISA-e je brzina, jednostavnost rada i zadovoljavajuća osjetljivost metode. U ovome radu istraživana je prisutnost okratoksina A u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina. Ispitivanje je obuhvatilo vina sa tržišta Bosne i Hercegovine kao i domaća vina sa područja Hercegovine tijekom 2012. i 2013. godine. Također je istraživana kvaliteta ispitivanja uzoraka na prisustvo okratoksina A u vinima kroz parametre validacije, te je dokazana efikasnost ELISA tehnike kao pouzdane metode u kvantificiranju velikog broja uzoraka. Dobivene količine okratoksina A uspoređene su sa najvećim dopuštenim količinama propisanih EU zakonskom regulativom za vino, te je utvrđeno da su analizirani uzorci vina zdravstveno ispravni i kao takvi se smiju stavljati u promet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćubela, Dubravka
Pojavnost okratoksina a u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina, 2014., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ćubela, D. (2014) 'Pojavnost okratoksina a u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}ubela, Dubravka}, year = {2014}, pages = {60}, keywords = {vino, okratoksin A, validacija metode, ELISA}, title = {Pojavnost okratoksina a u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina}, keyword = {vino, okratoksin A, validacija metode, ELISA}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}ubela, Dubravka}, year = {2014}, pages = {60}, keywords = {wine, ochratoxin A, method validation, ELISA}, title = {Ochratoxin a prevalence in white, red and dessert wines}, keyword = {wine, ochratoxin A, method validation, ELISA}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font