Pregled bibliografske jedinice broj: 694077
Pčelinja pelud kao mogući dodatak hrani životinja
Pčelinja pelud kao mogući dodatak hrani životinja // Krmiva, 1 (2013), 103-110 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 694077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pčelinja pelud kao mogući dodatak hrani životinja
(Bee pollen as possible food supplement to animal
nutrition)
Autori
Klarić, Ivana ; Domaćinović, Matija ; Samac, Danijela ; Steiner, Zvonimir ; Ronta, Mario ; Đidara, Mislav
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 1
(2013);
103-110
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
dodatak hrani ; hrana za životinje ; pčelinja pelud ; rast ; stočarska proizvodnja
(food additive ; feeding for animals ; bee pollen ; growth ; livestock production)
Sažetak
Intenzivan uzgoj životinja s ciljem proizvodnje hrane doveo je tijekom posljednjih nekoliko desetljeća do znatnog povećanja uporabe veterinarskih lijekova u stočarstvu i to kako u liječenju tako i u sprječavanju nastanka bolesti. Usporedo s porastom uporabe veterinarskih lijekova, suvremena stočarska proizvodnja postala je također nezamisliva bez uporabe različitih promotora rasta. Kao rezultat toga, od strane nadležnih institucija širom svijeta pokrenute su brojne inicijative za ograničavanje uporabe svih spomenutih tvari u suvremenoj stočarskoj proizvodnji. Istodobno, kako bi se postigla što uspješnija te isplativija proizvodnja, u stočarstvu se danas sve više upotrebljavaju različiti prirodni dodatci hrani. Jedan od korištenih prirodnih dodataka hrani je pčelinja pelud koja sadrži većinu bitnih prehrambenih elemenata potrebnih za rast i razvoj. Pčelinja pelud sastoji se od muških spolnih stanica biljaka. U njoj je do danas otkriveno oko 250 različitih kemijskih tvari, uključujući ugljikohidrate, masti, proteine, vitamine, makro- i mikroelemente, antibiotike (inhibine), hormone, enzime, organske kiseline, esencijalna ulja, rutin i druge. Bioaktivne komponente pčelinje peludi uključuju flavonoide, fenolne kiseline i njihove derivate koji su ujedno odgovorni za baktericidne, antiviralne, antifugalne, analgetske, antiupalne, antioksidativne te imunostimulirajuće i imunomodulirajuće učinke ovih spojeva kod ljudi i životinja. Imajući na umu sve prethodno spomenute karakteristike pčelinje peludi te zahtjeve suvremene stočarske proizvodnje postalo je jasno zašto se upravo pčelinja pelud danas sve češće koristi kao dodatak hrani životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0793448-3598 - Čiste hranjive tvari u optimalizaciji obroka monogastričnih životinja (Domaćinović, Matija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zvonimir Steiner
(autor)
Ivana Prakatur
(autor)
Mislav Đidara
(autor)
Matija Domaćinović
(autor)
Mario Ronta
(autor)
Danijela Samac
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- Food Science and Technology Abstracts