Pregled bibliografske jedinice broj: 693614
Sociološki aspekti prehrane u urbanom kontekstu Splita početkom 21. st. : od predmoderne do postmoderne
Sociološki aspekti prehrane u urbanom kontekstu Splita početkom 21. st. : od predmoderne do postmoderne // Tradicija, modernizacija, identiteti. Dijalog kultura i partnerstvo civilizacija na Balkanu : zbornik radova / Dimitrijević, Bojana (ur.).
Niš: Filozofski fakultet, Centar za sociološka istraživanja, 2013. str. 554-572 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 693614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sociološki aspekti prehrane u urbanom kontekstu Splita početkom 21. st. : od predmoderne do postmoderne
(Sociological aspects of food and eating in urban context of Split in the begining of 21st century : from premodernity to postmodernity)
Autori
Duvnjak, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Tradicija, modernizacija, identiteti. Dijalog kultura i partnerstvo civilizacija na Balkanu : zbornik radova
/ Dimitrijević, Bojana - Niš : Filozofski fakultet, Centar za sociološka istraživanja, 2013, 554-572
ISBN
978-86-7379-308-5
Skup
Tradicija, modernizacija, identiteti. Dijalog kultura i partnerstvo civilizacija na Balkanu
Mjesto i datum
Niš, Srbija, 24.05.2012. - 25.05.2012
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
razvojni pristup hrani i prehrani; urbani kontekst; dalmatinska kuhinja; tradicionalni; moderni i postmoderni način prehrane; kuharice; obitelji; mladi; prehrambene prakse; prehrambeni okvir.
(developmental approach to food and eating; urban context; town of Split; Dalmatian cuisine; traditional; modern and post-modern eating habits; cookbooks; families; eating practices; eating frame.)
Sažetak
U radu je dat prikaz funkcionalističke, strukturalističke i razvojne teorije u sociologiji hrane i prehrane. Kao teorijski okvir preuzeli smo razvojni pristup, koji podrazumijeva kako su aktualni ukusi i prehrambene potrebe proizvodi dugotrajnog povijesnog razvoja, koji uključuje prisutnost konflikata i promjena, ali i perioda stabilnosti. Glavni cilj rada bio je istražiti koji načini prehrane dominiraju u urbanom kontekstu Splita, odnosno opisati trend koji obilježava prehranu na istraživanom području. Izdvojili smo i definirali tradicionalni, moderni i postmoderni način prehrane, gdje smo pošli od pretpostavke da na promatranom području prevladava moderna prehrana s jako naglašenim elementima tradicionalne prehrane, dok je najmanje prisutan postmoderni obrazac. Sagledavajući rezultate istraživanja u cjelini, može se zaključiti kako se dominantni prehrambeni model na istraživanom području temelji na čvrstoj integraciji tradicionalnih i modernih elemenata, gdje je teško očekivati značajnije promjene osnovne strukture postojećeg prehrambenog modela, posebno u bližoj budućnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Sociologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
194-1941560-1546 - Hrvatski identitet i multikulturalnost Mediterana u doba globalizacije (Kukoč, Mislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb
Profili:
Neven Duvnjak
(autor)