Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 693614

Sociološki aspekti prehrane u urbanom kontekstu Splita početkom 21. st. : od predmoderne do postmoderne


Duvnjak, Neven
Sociološki aspekti prehrane u urbanom kontekstu Splita početkom 21. st. : od predmoderne do postmoderne // Tradicija, modernizacija, identiteti. Dijalog kultura i partnerstvo civilizacija na Balkanu : zbornik radova / Dimitrijević, Bojana (ur.).
Niš: Filozofski fakultet, Centar za sociološka istraživanja, 2013. str. 554-572 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 693614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sociološki aspekti prehrane u urbanom kontekstu Splita početkom 21. st. : od predmoderne do postmoderne
(Sociological aspects of food and eating in urban context of Split in the begining of 21st century : from premodernity to postmodernity)

Autori
Duvnjak, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Tradicija, modernizacija, identiteti. Dijalog kultura i partnerstvo civilizacija na Balkanu : zbornik radova / Dimitrijević, Bojana - Niš : Filozofski fakultet, Centar za sociološka istraživanja, 2013, 554-572

ISBN
978-86-7379-308-5

Skup
Tradicija, modernizacija, identiteti. Dijalog kultura i partnerstvo civilizacija na Balkanu

Mjesto i datum
Niš, Srbija, 24.05.2012. - 25.05.2012

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
razvojni pristup hrani i prehrani; urbani kontekst; dalmatinska kuhinja; tradicionalni; moderni i postmoderni način prehrane; kuharice; obitelji; mladi; prehrambene prakse; prehrambeni okvir.
(developmental approach to food and eating; urban context; town of Split; Dalmatian cuisine; traditional; modern and post-modern eating habits; cookbooks; families; eating practices; eating frame.)

Sažetak
U radu je dat prikaz funkcionalističke, strukturalističke i razvojne teorije u sociologiji hrane i prehrane. Kao teorijski okvir preuzeli smo razvojni pristup, koji podrazumijeva kako su aktualni ukusi i prehrambene potrebe proizvodi dugotrajnog povijesnog razvoja, koji uključuje prisutnost konflikata i promjena, ali i perioda stabilnosti. Glavni cilj rada bio je istražiti koji načini prehrane dominiraju u urbanom kontekstu Splita, odnosno opisati trend koji obilježava prehranu na istraživanom području. Izdvojili smo i definirali tradicionalni, moderni i postmoderni način prehrane, gdje smo pošli od pretpostavke da na promatranom području prevladava moderna prehrana s jako naglašenim elementima tradicionalne prehrane, dok je najmanje prisutan postmoderni obrazac. Sagledavajući rezultate istraživanja u cjelini, može se zaključiti kako se dominantni prehrambeni model na istraživanom području temelji na čvrstoj integraciji tradicionalnih i modernih elemenata, gdje je teško očekivati značajnije promjene osnovne strukture postojećeg prehrambenog modela, posebno u bližoj budućnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
194-1941560-1546 - Hrvatski identitet i multikulturalnost Mediterana u doba globalizacije (Kukoč, Mislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Duvnjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Duvnjak, Neven
Sociološki aspekti prehrane u urbanom kontekstu Splita početkom 21. st. : od predmoderne do postmoderne // Tradicija, modernizacija, identiteti. Dijalog kultura i partnerstvo civilizacija na Balkanu : zbornik radova / Dimitrijević, Bojana (ur.).
Niš: Filozofski fakultet, Centar za sociološka istraživanja, 2013. str. 554-572 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Duvnjak, N. (2013) Sociološki aspekti prehrane u urbanom kontekstu Splita početkom 21. st. : od predmoderne do postmoderne. U: Dimitrijević, B. (ur.)Tradicija, modernizacija, identiteti. Dijalog kultura i partnerstvo civilizacija na Balkanu : zbornik radova.
@article{article, author = {Duvnjak, Neven}, editor = {Dimitrijevi\'{c}, B.}, year = {2013}, pages = {554-572}, keywords = {razvojni pristup hrani i prehrani, urbani kontekst, dalmatinska kuhinja, tradicionalni, moderni i postmoderni na\v{c}in prehrane, kuharice, obitelji, mladi, prehrambene prakse, prehrambeni okvir.}, isbn = {978-86-7379-308-5}, title = {Sociolo\v{s}ki aspekti prehrane u urbanom kontekstu Splita po\v{c}etkom 21. st. : od predmoderne do postmoderne}, keyword = {razvojni pristup hrani i prehrani, urbani kontekst, dalmatinska kuhinja, tradicionalni, moderni i postmoderni na\v{c}in prehrane, kuharice, obitelji, mladi, prehrambene prakse, prehrambeni okvir.}, publisher = {Filozofski fakultet, Centar za sociolo\v{s}ka istra\v{z}ivanja}, publisherplace = {Ni\v{s}, Srbija} }
@article{article, author = {Duvnjak, Neven}, editor = {Dimitrijevi\'{c}, B.}, year = {2013}, pages = {554-572}, keywords = {developmental approach to food and eating, urban context, town of Split, Dalmatian cuisine, traditional, modern and post-modern eating habits, cookbooks, families, eating practices, eating frame.}, isbn = {978-86-7379-308-5}, title = {Sociological aspects of food and eating in urban context of Split in the begining of 21st century : from premodernity to postmodernity}, keyword = {developmental approach to food and eating, urban context, town of Split, Dalmatian cuisine, traditional, modern and post-modern eating habits, cookbooks, families, eating practices, eating frame.}, publisher = {Filozofski fakultet, Centar za sociolo\v{s}ka istra\v{z}ivanja}, publisherplace = {Ni\v{s}, Srbija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font