Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 693492

Utjecaj sustava držanja svinja na kakvoću slavonskog kulena


Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Škrivanko, Mario
Utjecaj sustava držanja svinja na kakvoću slavonskog kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 3; 448-451 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 693492 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sustava držanja svinja na kakvoću slavonskog kulena
(Influence of keeping system on the quality of Slavonian Kulen)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Škrivanko, Mario

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15 (2013), 3; 448-451

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Slavonski kulen ; crne slavonske svinje ; otvoreni sustav ; poluotvoreni sustav
(The Slavonian Kulen ; Black Slavonian Pig ; outdoor system ; semi-outdoor system)

Sažetak
Slavonski kulen je trajna kobasica od najkvalitetnijeg svinjskog mesa (leđa, but) i začina (sitna crvena paprika i mljeveni bijeli luk) punjenih u svinjsko slijepo crijevo (caecum). Ovaj proizvod zaštićen je u Hrvatskoj Oznakom geografskog podrijetla. Meso za kulen dobiveno je od crnih slavonskih svinja, tovljenih do 130 kg tjelesne mase, u otvorenom i poluotvorenom sustavu držanja. Od mesa svake skupine svinja proizvedeno je i analizirano 16 kulena. Sustavi držanja svinja (otvoreni i poluotvoreni) imali su značajan utjecaj na neke pokazatelje kakvoće slavonskoga kulena. Kulen od svinja iz otvorenoga, u odnosu na kulen svinja iz poluotvorenoga sustava, imao je značajno (p<0, 01) nižu pH vrijednost (5, 81 : 5, 97), intenzivniji stupanj crvenila (CIE a* 18, 74 : 17, 36), i žutila (CIE b* 12, 85 : 10, 11) za boju, te značajno (p<0, 05) manji sadržaj vode (29, 84% : 32, 10%), a značajno (p<0, 01) veći sadržaj sir. bjelančevina (45, 41% : 43, 59%). Slavonski kulen od mesa svinja iz otvorenoga sustava imao je značajno (p<0, 01) bolji miris i značajno (p<0, 05) bolji okus. Ključne riječi: slavonski kulen, crne slavonske svinje, otvoreni sustav, poluotvoreni sustav

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Mario Škrivanko (autor)

Avatar Url Danijela Samac (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Škrivanko, Mario
Utjecaj sustava držanja svinja na kakvoću slavonskog kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 3; 448-451 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Samac, D. & Škrivanko, M. (2013) Utjecaj sustava držanja svinja na kakvoću slavonskog kulena. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (3), 448-451.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and \v{S}krivanko, Mario}, year = {2013}, pages = {448-451}, keywords = {Slavonski kulen, crne slavonske svinje, otvoreni sustav, poluotvoreni sustav}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj sustava dr\v{z}anja svinja na kakvo\'{c}u slavonskog kulena}, keyword = {Slavonski kulen, crne slavonske svinje, otvoreni sustav, poluotvoreni sustav} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and \v{S}krivanko, Mario}, year = {2013}, pages = {448-451}, keywords = {The Slavonian Kulen, Black Slavonian Pig, outdoor system, semi-outdoor system}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Influence of keeping system on the quality of Slavonian Kulen}, keyword = {The Slavonian Kulen, Black Slavonian Pig, outdoor system, semi-outdoor system} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font