Pregled bibliografske jedinice broj: 692765
Pretilost i masti u hrani
Pretilost i masti u hrani // Medicina : glasilo Hrvatskoga liječničkoga zbora, Podružnica Rijeka, 38 (2002), 3-10 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 692765 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pretilost i masti u hrani
(Obesity and fat in food)
Autori
Jovanović, Željko
Izvornik
Medicina : glasilo Hrvatskoga liječničkoga zbora, Podružnica Rijeka (0025-7729) 38
(2002);
3-10
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
Pretilost ; masti u hrani
(Obesity ; fat in food)
Sažetak
SAŽETAK Pretilost je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. Prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije pretilost je poprimila epidemijske razmjere i postala vodeći problem javnog zdravstva. Zbog povećane tjelesne težine nastaju brojne kliničke komplikacije koje smanjuju kvalitetu života, radnu sposobnost i životni vijek oboljelih. Direktni i indirektni troškovi liječenja pretilosti velik su teret za proračune zdravstvenih ustanova. Etiologija pretilosti je složena i uključuje genetske faktore, životne navike, psihološke čimbenike, ali nedovojbeno je da jednu od ključnih uloga ima masna prehrana. Masti predstavljaju značajan izvor kalorija koje se uskladišćuju u organizmu u obliku masnog tkiva, a tipičan sastav ljudske hrane sadrži više od 40% masti, iako se preporuča da udio masti iznosi najviše 30%. Istodobno premala tjelesna aktivnost pomaže gomilanje masnog tkiva. Razborito liječenje pretilosti temelji se, stoga, na umjerenoj dijeti bogatoj ugljikohidratima, redovitoj tjelesnoj aktivnosti, uz farmakološku potporu kada je to potrebno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Nutricionizam
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus