Pregled bibliografske jedinice broj: 691794
Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj
Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj // Meso, 16 (2014), 1; 33-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 691794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj
(Effect of slaughter weight on some meat characteristics of romanov lambs in Croatia)
Autori
Držaić, Valentino ; Boro, Mioč ; Baričević, Ivan
Izvornik
Meso (1332-0025) 16
(2014), 1;
33-39
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
romanovska janjad; trupovi; randman; pH vrijednost; boja mesa
(Romanov lambs; carcasses; dressing percentage; pH value; meat colour)
Sažetak
Romanovska pasmina je izrazito zahvalna za kontinuiranu godišnju opskrbu tržišta janjećim mesom zbog visoke plodnosti i mogućnost pojave estrusa tijekom cijele godine. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj tjelesne mase janjadi pri klanju na klaoničke pokazatelje, razvijenost trupova, pH vrijednost i boju mesa. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 39 romanovske janjadi koja je neposredno prije klanja pojedinačno izvagana i podijeljena u dvije skupine: lagana (prosječna tjelesna masa pri klanju 23, 44 kg) i teška (prosječna tjelesna masa pri klanju 29, 06 kg). Teška janjad imala je značajno (P<0, 01 ; P<0, 05) veću masu trupa, udio jestivih iznutrica i kože s donjim dijelovima nogu od onih utvrđenih u lakše janjadi pri klanju. Međutim, nije utvrđen statistički značajan utjecaj tjelesne mase janjadi pri klanju na randman koji je bio gotovo identičan u obje istraživane skupine (52, 4%). Klanjem težke janjadi dobiveni su statistički značajno teži i duži (P<0, 001), širi (P<0, 01) i dublji (P<0, 05) trupovi. Statistički značajno niže pH vrijednosti MLD-a i više vrijednosti a* parametra boje u obje mišićne regije utvrđene su u trupova teške janjadi, dok se vrijednosti L* i b* parametara nisu statistički značajno razlikovale između trupova istraživanih skupina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- ART Abstracts