Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 691794

Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj


Držaić, Valentino; Boro, Mioč; Baričević, Ivan
Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj // Meso, 16 (2014), 1; 33-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 691794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj
(Effect of slaughter weight on some meat characteristics of romanov lambs in Croatia)

Autori
Držaić, Valentino ; Boro, Mioč ; Baričević, Ivan

Izvornik
Meso (1332-0025) 16 (2014), 1; 33-39

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
romanovska janjad; trupovi; randman; pH vrijednost; boja mesa
(Romanov lambs; carcasses; dressing percentage; pH value; meat colour)

Sažetak
Romanovska pasmina je izrazito zahvalna za kontinuiranu godišnju opskrbu tržišta janjećim mesom zbog visoke plodnosti i mogućnost pojave estrusa tijekom cijele godine. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj tjelesne mase janjadi pri klanju na klaoničke pokazatelje, razvijenost trupova, pH vrijednost i boju mesa. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 39 romanovske janjadi koja je neposredno prije klanja pojedinačno izvagana i podijeljena u dvije skupine: lagana (prosječna tjelesna masa pri klanju 23, 44 kg) i teška (prosječna tjelesna masa pri klanju 29, 06 kg). Teška janjad imala je značajno (P<0, 01 ; P<0, 05) veću masu trupa, udio jestivih iznutrica i kože s donjim dijelovima nogu od onih utvrđenih u lakše janjadi pri klanju. Međutim, nije utvrđen statistički značajan utjecaj tjelesne mase janjadi pri klanju na randman koji je bio gotovo identičan u obje istraživane skupine (52, 4%). Klanjem težke janjadi dobiveni su statistički značajno teži i duži (P<0, 001), širi (P<0, 01) i dublji (P<0, 05) trupovi. Statistički značajno niže pH vrijednosti MLD-a i više vrijednosti a* parametra boje u obje mišićne regije utvrđene su u trupova teške janjadi, dok se vrijednosti L* i b* parametara nisu statistički značajno razlikovale između trupova istraživanih skupina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valentino Držaić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Držaić, Valentino; Boro, Mioč; Baričević, Ivan
Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj // Meso, 16 (2014), 1; 33-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Držaić, V., Boro, M. & Baričević, I. (2014) Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj. Meso, 16 (1), 33-39.
@article{article, author = {Dr\v{z}ai\'{c}, Valentino and Boro, Mio\v{c} and Bari\v{c}evi\'{c}, Ivan}, year = {2014}, pages = {33-39}, keywords = {romanovska janjad, trupovi, randman, pH vrijednost, boja mesa}, journal = {Meso}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj}, keyword = {romanovska janjad, trupovi, randman, pH vrijednost, boja mesa} }
@article{article, author = {Dr\v{z}ai\'{c}, Valentino and Boro, Mio\v{c} and Bari\v{c}evi\'{c}, Ivan}, year = {2014}, pages = {33-39}, keywords = {Romanov lambs, carcasses, dressing percentage, pH value, meat colour}, journal = {Meso}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Effect of slaughter weight on some meat characteristics of romanov lambs in Croatia}, keyword = {Romanov lambs, carcasses, dressing percentage, pH value, meat colour} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • ART Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font