Pregled bibliografske jedinice broj: 691002
PE/PCL dvoslojni ambalažni filmovi funkcionalnih svojstava za pakiranje hrane
PE/PCL dvoslojni ambalažni filmovi funkcionalnih svojstava za pakiranje hrane // X. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Findrik Blažević, Zvjezdana ; Sudar, Martina ; Šalić, Anita, Vrsalović Presečki, Ana ; Vrsaljko, Domagoj (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 217-217 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 691002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PE/PCL dvoslojni ambalažni filmovi funkcionalnih svojstava za pakiranje hrane
(PE/PCL Double Layer Films with Functional Properties for Food Packaging)
Autori
Palaić, Nikolina ; Brlenić, Valentina ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Hrnjak-Murgić, Zlata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
X. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka
/ Findrik Blažević, Zvjezdana ; Sudar, Martina ; Šalić, Anita, Vrsalović Presečki, Ana ; Vrsaljko, Domagoj - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014, 217-217
ISBN
978-953-6470-65-5
Skup
X. Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
polietilen; polikaprolakton; dvoslojni ambalažni materijal; pakiranje hrane
(polyethylene; polycaprolactone; double layer packaging material; food packaging)
Sažetak
Zbog zahtjeva za produljenjem vijeka trajanja i kvalitete zapakirane hrane tijekom dugotrajnog procesa njezine distribucije, postoji stalan interes prehrambene industrije za razvojem novih ambalažnih materijala. Naime, hrana je tijekom skladištenja i transporta od proizvođača do potrošača izložena visokom riziku površinske dehidracije i oksidacije koja dovodi do rasta mikroorganizama što ima za posljedicu kvarenje hrane te negativan utjecaj na zdravlje potrošača. Ključni faktori koji mogu izazvati neželjene promjene u kvaliteti hrane, odnosno sastojaka u hrani, su kisik, ugljični dioksid i vodena para [1]. Povećana propusnost vodene pare kod zapakirane hrane uzrokuje nastajanje mikroorganizama i kvarenje hrane. Zbog toga je važno razviti ambalažni materijal za pakiranje hrane poboljšanih barijernih svojstva ; propusnost vodene pare i kisika. Za smanjenje permeacije vodene pare kroz ambalažni film koriste se različite nanočestice metalnih oksida [2]. Kako je pri pakiranju hrane neizbježan dodir ambalaže s hranom, dolazi do njihove interakcije pa je cilj istražiti razvoj aktivne ambalaže funkcionalnih svojstava koja bi pridonijela očuvanju kvalitete zapakirane hrane. Kao ambalažni materijal učestalo se koristi polietilen (PE), no, kako bi se poboljšala njegova niska barijerna svojstva, mogu se pripremiti višeslojni filmovi koji se sastoje od dvaju ili više slojeva različitih polimera. Stoga se u ovom istraživanju koristi poliester polikaprolakton (PCL), biorazgradljivi polimer, modificiran nanočesticama (bionanokompleks kazeina s ZnO odnosno Al2O3). Nanošenjem tankog sloja PCL otopine s aktivnom tvari na komercijalni PE film dobiveni su dvoslojni PE/PCL ambalažni polimerni filmovi. PE/PCL dvoslojnim filmovima okarakterizirana su barijerna svojstva (propusnost vodene pare) i antimikrobna svojstva za filmove pripremljene sa ZnO. Dvoslojnim ambalažnim filmovima također su određena mehanička i toplinska svojstva. 1. A Llorens et al., Trends Food Sci Tech, 2012, 24, 19. 2. MA Del Nobile, J Food Engin, 2009, 93, 1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-0821504-1976 - Istraživanje, razvoj i ocjena polimernih kompozita za primjenu u građevinarstvu (Hrnjak-Murgić, Zlata, MZOS ) ( CroRIS)
125-1252971-3033 - Razvoj inovativnih višefunkcionalnih polimernih mješavina (Jelenčić, Jasenka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb