Pregled bibliografske jedinice broj: 689934
Interakcija flavonoida kvercetina i kemferola s modelnim lipidnim membranama
Interakcija flavonoida kvercetina i kemferola s modelnim lipidnim membranama, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 689934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Interakcija flavonoida kvercetina i kemferola s modelnim lipidnim membranama
(Interaction of flavonoids quercetin and kaempherol with model lipid membranes)
Autori
Maričić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.02
Godina
2014
Stranica
43
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
flavonoidi; liposomi; biološke membrane
(flavonoids; liposome; biological membrane)
Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati utjecaj ugradnje flavonoida kvercetina i kemferola na strukturna svojstva modelnih lipidnih membrana. Liposomi fosfatidilkolin i sfingomijelin u molarnom omjeru 2, 4:1 i liposomi 1, 2-dipalmitoil-sn-glicero-3-fosfokolin korišteni su kao modelne lipidne membrane. Utjecaji odabranih flavonoida na strukturne promjene modelnih lipidnih membrana određeni su pomoću elektronske paramagnetske rezonancije, fluorescentne polarizacije i diferencijalne skenirajuće kalorimetrije. Elektronska paramagnetska rezonancija i fluorescentna polarizacija su korištene kako bi se dobile informacije o promjenama u fluidnosti membrana ugradnjom kvercetina i kemferola, a informacije o promjeni entalpije i temperaturi faznog prijelaza liposoma iz gel faze u fazu tekućih kristala dobivene su pomoću diferencijalne skenirajuće kalorimetrije. Dobiveni rezultati su pokazali da ispitivani flavonoidi mogu utjecati na fluidnost stanične membrane. Kvercetin je snažnije utjecao na strukturu lipidnih membrana u odnosu na kemferol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)