Pregled bibliografske jedinice broj: 689891
Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre
Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel, Poreč
CROSBI ID: 689891 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre
Autori
Pavlovski, Stefan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni odjel
Mjesto
Poreč
Datum
29.09
Godina
2012
Stranica
41
Mentor
Dudaš, Slavica
Ključne riječi
šparoga; veprina; bljušt; kinetika sušenja; pH soka; vit.C; suha tvar
Sažetak
Karakteristike šparoge, veprine i bljušta istraživane su u laboratoriju Veleučilišta u Rijeci na Poljoprivrednom odjelu Poreč, dok je sušenje uzoraka obavljeno u rasadniku Skink u Rovinju. Određivana je suha tvar u soku pomoću refraktometra, pH vrijednosti soka pH metrom te sadržaj vitamina C. Praćena je kinetika sušenja uzoraka na 50 C. Nakon konstantnog sušenja u trajanju od 6 sati od početne mase šparoga ostalo je 15, 27 %, veprine 14, 46 %, a bljušta 13, 33 %. Istraživanjem suhe tvari u soku utvrđen je najveći sadržaj suhe tvari u soku veprine sa 31, 08 %. Kod određivanja pH vrijednosti soka šparoge, veprine i bljušta rezultati pokazuju neutralno do blago kiselu reakciju, a vitamin C je najviše sadržan u soku šparoge s 0, 039 mg/ml, a najmanje u soku bljušta s 0, 022 mg/ml.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)