Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689891

Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre


Pavlovski, Stefan
Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel, Poreč


CROSBI ID: 689891 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre

Autori
Pavlovski, Stefan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Poljoprivredni odjel

Mjesto
Poreč

Datum
29.09

Godina
2012

Stranica
41

Mentor
Dudaš, Slavica

Ključne riječi
šparoga; veprina; bljušt; kinetika sušenja; pH soka; vit.C; suha tvar

Sažetak
Karakteristike šparoge, veprine i bljušta istraživane su u laboratoriju Veleučilišta u Rijeci na Poljoprivrednom odjelu Poreč, dok je sušenje uzoraka obavljeno u rasadniku Skink u Rovinju. Određivana je suha tvar u soku pomoću refraktometra, pH vrijednosti soka pH metrom te sadržaj vitamina C. Praćena je kinetika sušenja uzoraka na 50 C. Nakon konstantnog sušenja u trajanju od 6 sati od početne mase šparoga ostalo je 15, 27 %, veprine 14, 46 %, a bljušta 13, 33 %. Istraživanjem suhe tvari u soku utvrđen je najveći sadržaj suhe tvari u soku veprine sa 31, 08 %. Kod određivanja pH vrijednosti soka šparoge, veprine i bljušta rezultati pokazuju neutralno do blago kiselu reakciju, a vitamin C je najviše sadržan u soku šparoge s 0, 039 mg/ml, a najmanje u soku bljušta s 0, 022 mg/ml.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Rijeci

Profili:

Avatar Url Slavica Dudaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavlovski, Stefan
Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel, Poreč
Pavlovski, S. (2012) 'Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre', diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel, Poreč.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovski, Stefan}, year = {2012}, pages = {41}, keywords = {\v{s}paroga, veprina, blju\v{s}t, kinetika su\v{s}enja, pH soka, vit.C, suha tvar}, title = {Karakteristike \v{s}paroge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i blju\v{s}ta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre}, keyword = {\v{s}paroga, veprina, blju\v{s}t, kinetika su\v{s}enja, pH soka, vit.C, suha tvar}, publisherplace = {Pore\v{c}} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovski, Stefan}, year = {2012}, pages = {41}, keywords = {\v{s}paroga, veprina, blju\v{s}t, kinetika su\v{s}enja, pH soka, vit.C, suha tvar}, title = {Karakteristike \v{s}paroge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i blju\v{s}ta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre}, keyword = {\v{s}paroga, veprina, blju\v{s}t, kinetika su\v{s}enja, pH soka, vit.C, suha tvar}, publisherplace = {Pore\v{c}} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font