Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689445

Određivanje antibakterijske minimalne inhibitorne koncentracije meda


Zlatar, Silvija
Određivanje antibakterijske minimalne inhibitorne koncentracije meda, 2014., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 689445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje antibakterijske minimalne inhibitorne koncentracije meda
(Determination of antibacterial minimal inhibitory concentrations of honey)

Autori
Zlatar, Silvija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.02

Godina
2014

Stranica
45

Mentor
Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić, Josipa

Ključne riječi
med ; antibakterijska učinkovitost ; minimalna inhibitorna koncentracija
(honey ; antibacterial activity ; minimal inhibitory concentration)

Sažetak
U radu je određivana minimalna inhibitorna koncentracija 16 različitih vrsta meda prikupljenih na području Dalmacije i kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Pri tome su istraženi uzorci meda amorfe, bagrema, bijele djeteline, divljeg duhana, drače, hrasta meduna, kadulje, kestena, kupine, lavande, lipe, medljike jele, ružmarina, suncokreta, tilovine i vrijeska. Njihova antibakterijska učinkovitost je istražena na osam odabranih bakterija onečišćivača hrane i uzročnika infekcija (Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus fecalis, Salmonella enteritica, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7). Za određivanje minimalne inhibitorne koncentracije meda uporabljena je metoda nasađivanja bakterija u jažice na mikro pločama u koje su dodavana serijska razrjeđenja istraživanih uzoraka meda. Nakon 24-satne inkubacije očitani su rezultati, a najniža koncentracija meda koja je u potpunosti inhibirala rast istraživanih bakterija smatrana je minimalnom inhibitornom koncentracijom za isti. Od istraživanih uzoraka, med drače, hrasta meduna, medljikovca jele, kestena i kupine pokazali su učinkovito djelovanje u vrlo niskim minimalnim inhibitornim koncentracijama. Uzorak meda kadulje djelovao je u relativno niskim koncentracija protiv testiranih bakterija s izuzetkom na E. fecalis i S. enteritica. Uzorci meda lavande međusobno su se značajno razlikovali, dok su uzorci meda bagrema, bijele djeteline, lipe, ružmarina i suncokreta pokazali određena antibakterijska svojstva, no za učinkovito djelovanje je potrebna njihova visoka koncentracija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Tlak Gajger (mentor)

Avatar Url Josipa Vlainić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Zlatar, Silvija
Određivanje antibakterijske minimalne inhibitorne koncentracije meda, 2014., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Zlatar, S. (2014) 'Određivanje antibakterijske minimalne inhibitorne koncentracije meda', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zlatar, Silvija}, year = {2014}, pages = {45}, keywords = {med, antibakterijska u\v{c}inkovitost, minimalna inhibitorna koncentracija}, title = {Odre\djivanje antibakterijske minimalne inhibitorne koncentracije meda}, keyword = {med, antibakterijska u\v{c}inkovitost, minimalna inhibitorna koncentracija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zlatar, Silvija}, year = {2014}, pages = {45}, keywords = {honey, antibacterial activity, minimal inhibitory concentration}, title = {Determination of antibacterial minimal inhibitory concentrations of honey}, keyword = {honey, antibacterial activity, minimal inhibitory concentration}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font