Pregled bibliografske jedinice broj: 689273
Morfološki pokazatelji ozimog slavonskog češnjaka u različitim uvjetima uzgoja
Morfološki pokazatelji ozimog slavonskog češnjaka u različitim uvjetima uzgoja // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 106-107 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 689273 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološki pokazatelji ozimog slavonskog češnjaka u različitim uvjetima uzgoja
(Morphological characteristics of winter slavonian garlic under different growing condition)
Autori
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Kraljičak, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 106-107
ISBN
978-953-7871-23-9
Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozija agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ekotip ; Allium sativum L. ; in vitro presadnica
(ecotype ; Allium sativum L. ; in vitro seedling)
Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.) postaje sve značajnija povrćarska kultura jer posjeduje značajna antioksidativna svojstva te sadrži niz aktivnih tvari i vitamina koji blagotvorno djeluju na ljudski organizam poboljšavajući imunološki sustav. Nadalje, češnjak je sastavni dio važnih autohtonih tradicionalnih hrvatskih proizvoda koji će postati ili jesu brend na domaćem i stranom tržištu. Kontinentalna Hrvatska je pogodna za proizvodnju češnjaka, a pogotovo lokalnih domaćih ozimih ekotipova koji se dobro i dugo skladište te imaju visoke prinose lukovice. Cilj istraživanja bio je utvrditi morfološke pokazatelje ozimog slavonskog češnjaka u različitim uvjetima uzgoja. Istraživanje je provedeno na tri ekotipa slavonskog ozimog češnjaka uzgajanih na konvencionalan način sadnjom češnjeva te uzgojem iz presadnica dobivenih in vitro. Na uzorcima pojedinog ekotipa i načina uzgoja utvrđeni su ukupna masa češnjeva, masa glavice češnjaka te broj češnjeva po glavici. Prema LSD testu utvrđena je statistički značajna razlika (P≥0, 05) u ukupnoj masi češnjaka i masi glavice koja je bila i pod značajnim utjecajem varijante uzgoja. Broj češnjeva je također bio pod značajnim utjecajem varijante te je utvrđena statistički značajna razlika (P≥0, 05) između svih pojedinih ekotipova. Možemo zaključiti da komponente prinosa istog ekotipa nisu značajno razlikovale ovisno o uvjetima uzgoja te da se uzgojem češnjaka iz in vitro presadnica dobiva jednako kvalitetan proizvod.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek